• Venstres Miriam Engelsjord og Aps Nils A. Røhne studerer valgresultatene nøye rett etter at de ble klare. FOTO: ASGEIR HØIMOEN
  • Sps Aasa Gjestvang var godt fornøyd med at Sp ble det nest største partiet i Stange.

I vinduet over kan du se hva som skjedde i natt.

Rett etter klokka 23 var alle kretser i Stange talt opp og listen over mandatfordelingen var klar. Mandatene er fordelt som følger: Ap 16 mandater, SV 1, Sp 5, KrF 2, Venstre 1, Høyre 3, Frp 2, MDG 2, PP 1 og Bygdelista 2.

Det betyr at Arbeiderpartiet må samarbeide med andre partier for å få flertall. Det kreves 18 mandater for å få flertall i Stange. Aps Nils A. Røhne synes resultatet er respektabelt. 

- Situasjonen er tilbake til for åtte år siden. Jeg sa tidligere i dag at jeg trodde vi skulle ende på rundt 45 prosent. Det er uansett et respektabelt resultat, sier Røhne. 

Ap endte til slutt på 44,9 prosent, så man må kunne si at tipset til Røhne var meget godt. Prosentfordelingen for alle partiene i Stange er som følger: Ap 44,9 prosent, Sp 14,7 prosent, Høyre 8,1 prosent, Bygdelista 6,5 prosent, Frp 6,0 prosent, KrF 5,3 prosent, MDG 4,6 prosent, Venstre 4,1 prosent, SV 3,6 prosent og Pensjonistpartiet 2,2 prosent.

- Selvfølgelig fornøyd

Røhne er nå forberedt på å gå inn i forhandlinger med andre partier.

- Det er naturlig med forhandlinger nå. Vi har snakket med andre partier allerede, uten at jeg vil si noe mer om hvilke. Jeg håper å kunne få til et samarbeid, sier Røhne.

Senterpartiet gikk forbi Høyre og ble det nest største partiet i Stange med 14,7 prosent av stemmene. Det er Aasa Gjestvang godt fornøyd med.

- Jeg er selvfølgelig fornøyd med å ha blitt det nest største partiet i Stange. Jeg er helt sikker på at det at vi har vært klart mot kommunesammenslåing har spilt inn. Nå må vi prøve å få mest mulig ut av de mandatene vi har fått, sier Gjestvang.

Hun har ikke gitt opp helt å bli ordfører. 

- Løpet er ikke kjørt for å bli ordfører. Arbeiderpartiet må få med seg to mandater til for å få flertall. Jeg vet ikke om det er realisitisk å få til et samarbeid med alle utenom SV og Ap, men vi skal sondere terrenget, sier hun. 

- Skuffet

Venstres førstekandidat, Miriam Engelsjord, var skuffet etter valget. Venstre fikk ett mandat, noe som er ett mandat mindre enn i 2011. 

- Det var et dårlig valg, og jeg er skuffet. Et samarbeid med Arbeiderpartiet er ikke realistisk. Da måtte de ha kommet med mye både på miljø og på skole, sier Engelsjord. 

Miljøpartiet De Grønne gjorde et godt valg i Stange og fikk to mandater i kommunestyret. 

Tar Gjestvang over?

Nils A. Røhne var den ordføreren i landet som satt tryggest i stolen sin på en meningsmåling i august. På HAs siste måling var det ikke slik, men så spørs det hva som skjer i valget i dag. Svaret får vi sent i kveld. Kanskje Aasa Gjestvang tar over?

Valget i Stange kan du følge direkte her. Jeg skal gi deg siste nytt før, kommentarer og reaksjoner under og etter at valgresultatet er klart. Sendingen starter klokka 20.00.

Har du spørsmål, send dem inn så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan.

 

Les også
NYHET Se hva som skjer i Stange på HAs meningsmåling i dag.
* Hvem vil du ha som ordfører? Stem her.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00