• STRÅLENDE FORNØYD: Marte Larsen Tønseth feirer 32,5 prosent av stemmene i Løten. FOTO: Mikkel Torpen Hokstad

Vi fulgte Løten-valget med tekst-live fra Myklegard, der de fleste opposisjonspartiene var samlet. I vinduet øverst på siden kan du se hva som skjedde gjennom den lange, men intense kvelden.

Langtekkelig opptelling

Det tok lang, lang tid å telle opp stemmene i Løten.

Resultatene fra forhåndsstemmene, som etter planen skulle vært klare rundt klokka 21, kom ikke før 22.18.

Da de omsider kom, lå Ap an til å beholde flertallet i kommunestyret, og stemningen var avventende på Myklegard, der HA fulgte opptellingen sammen med opposisjonspartiene. Senterpartiet og ordførerkandidat Marte Larsen Tønseth, sittende Bente Elin Lilleøkseths hovedutfordrer, hadde fått 25 prosent av de første stemmene.

- Resultatet ser bra ut for vår del, men vi trenger hjelp fra de andre opposisjonspartiene for å velte Ap-flertallet, sa Tønseth litt skeptisk da ti prosent av stemmene var telt opp.

Brakvalg av Sp

Mens valget var avgjort i langt mer folkerike Hamar, lot de totale resultatene fra lille Løten vente på seg. Først etter ytterligere to og en halv time med nervepirrende venting, litt før klokka 01.00 natt til tirsdag, ble resultatene av 95 prosent av stemmene offentliggjort på Valgresultat.no.

Og da skjedde det noe med stemningen på Myklegard - særlig langs det ene langbordet.

Bente Elin Lilleøkseths Ap hadde nemlig mistet to mandater og dermed flertallet i kommunestyret, mens Senterpartiet alene hadde oppnådd hele 32,5 prosent av stemmene og åtte plasser i kommunestyret.

- Jeg har ikke ord. Jeg er veldig rørt. Det er utrolig stort å få den tilliten fra innbyggerne i Løten, utbrøt Sps ordførerkandidat Marte Larsen Tønseth etter den voldsomme oppturen.

Ap vil samarbeide

Men, selv om Ap etter alle solemerker mister flertallet i kommunestyret, er ikke kampen om ordførerstolen i Løten avgjort.

Med elleve mandater alene trenger Ap støtte fra to mandater fra andre partier for å beholde kontrollen. Miljøpartiet de grønne og Sosialistisk venstreparti, som begge sto med én plass i kommunestyret da 95 prosent av stemmene var telt opp, er de mest nærliggende samarbeidspartnerne.

- Vi har samarbeidet tidligere, og vi vil gjerne gjøre det igjen. Vi vil samarbeide med alle som ønsker velferd, grønn vekst og fortsatt trygghet i Løten, sier Aps Bente Elin Lilleøkseth, som til tross for nærmere 45 prosent av stemmene må omtales som Løten-valgets store taper.

Opposisjonen møtes i morgen

I opposisjonen har Senterpartiet allerede innledet et samarbeid med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, og sammen fyller de fire partiene tolv seter i kommunestyret. For at Marte Larsen Tønseth skal få støtte fra 13 mandater og ta ordførerstolen fra Lilleøkseth, må hun dermed få med seg enten Sv eller Mdg på laget.

- Valgresultatet er et sterkt signal fra innbyggerne i Løten om at de ønsker forandring. Alle opposisjonspartiene skal sette seg ned klokka 20 tirsdag kveld, og vi er åpne for samarbeid med alle, sier valgets store vinner.

Hun ser på resultatet som en personlig tillitserklæring.

- Å få 32,5 prosent av stemmene er uansett en stor seier for Senterpartiet. Vi har mer enn doblet størrelsen fra forrige valg. Det tar jeg som en personlig tillitserklæring, og vi skal gjøre alt vi kan for å gjøre det beste for Løten, lover hun.

Da 95 prosent av stemmene var telt opp natt til tirsdag, sto Ap med elleve mandater, Senterpartiet med åtte mandater og Høyre med to mandater. Fremskrittspartiet, Venstre, Sosialistisk venstreparti og Miljøpartiet de grønne sto alle med ett mandag (kilde: Valgresultat.no).

Sv er åpne for alt

Svs Gunnar Søberg, som så på den langtekkelige opptellinga sammen med Sp, Høyre, Frp og Venstre på Myklegard, vil ikke si noe om hvilken fløy hans parti vil støtte da han forlater lokalet klokka halv to.

- Vi vil ha en slutt på Aps herskende styring av Løten, men jeg kan ikke svare på hvem vi vil samarbeide med ennå. Vi får se, sier han hemmelighetsfullt.

HA kommer til å følge de spennende forhandlingene i Løten tett de neste dagene.

Les også
NYHET * Se hva som skjer på HAs meningsmåling.
* Hvem vil du ha som ordfører?
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00