• GLEDER SEG: MDGs Katrine Aalstad (til venstre) og Venstres Live Giset er klare til å vise seg fram under mandagens debatt.FOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM

I kveld klokka 19 er det duket for HAs valgdebatt. Debatten arrangeres i biblioteket i kulturhuset, og du kan følge den på HATV direkte i vinduet over.

Nå som det nærmer seg valgdagen er alle de elleve lokale partiene som stiller liste invitert til en bred debatt om Hamars framtid.

Leder for Miljøpartiet de grønne i Hamar, Katrine Aalstad, er glad for at også de små får delta.

– Endelig får hele den politiske siden vist seg fram, fra Rødt til Frp. Jeg gleder meg veldig, og synes det er flott at HA har tatt initiativ til en åpen debatt hvor alle er invitert, sier hun.

Usikker på hva du skal stemme? Ta HAs valgomat her!

Lokale løsninger

Aalstad minner om at dette er et lokalvalg, og at det er de kortreiste sakene som må avgjøre hva folk skal stemme på.

– Vi kommer til å argumentere for å få på plass en lokal klimaplan og klimastatistikk i Hamar. Vi savner konkrete forslag til kutt i klimautslipp, og vil finne nye måter å organisere både samfunn og næringsliv på, sier hun.

– De små er viktige

Også Venstres Live Giset setter pris på at hennes parti får være med på debatten.

– Jeg synes det er pussig at de tre store kandidatene og partiene alltid dras fram. Jeg mener de små stemmene er like viktige for demokratiet, sier hun.

Giset vil bruke debatten til å presentere Venstres ambisjoner.

– Hamar må fokusere på kjerneoppgavene og få økonomien i balanse. Hamar må bli en åpen og attraktiv ja-kommune som kan tiltrekke seg flere innbyggere. Vi må skape inntekter, og ikke bare prate om hvor vi skal kutte, sier hun.

Se tirsdagens debatt mellom Aspeli (Ap), Fangberget (H) og Busterud (BBL) i HATV her.

Store og viktige temaer

Temaene for debatten blir blant annet økonomi, byutvikling, jernbane, miljø og satsing på idrett. HA-sjefredaktør og debattleder Carsten Bleness er forberedt på en variert og engasjert seanse.

Bleness forklarer hvorfor debatten ble flyttet til mandag:

– Vi er ikke glad for å flytte datoen, men samtidig er det veldig hyggelig at Storhamar spiller så bra, og at engasjementet i byen er så stort. Vi ønsker derfor ikke at debatten vår skal kollidere med kamptidspunktet, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00