– Hva er viktigst for deg akkurat nå, Pierre?

– Nå er det innhøstingen her på Alm Østre i Stange vestbygd. Egentlig skulle kornet ha vært modnet. Samtidig er det viktig å forberede åpen dag her neste helg.

– Hvis du kunne velge helt fritt; hva hadde du gjort denne uka?

– Da hadde jeg tresket korn – hvis været var bedre. Og så skulle jeg gjerne ha lest mer aviser.

– I hvor stor grad følger du med på valgkampen?

– I år har jeg nesten ikke fått fulgt med. Det er så travelt, med innhøsting og tre barn, at jeg ikke rekker å lese aviser.

– Innvandring er ikke noe stort tema i lokalvalget, men nå det største temaet i verden. Hva er din erfaring som tysk innvandrer?

– Jeg kom til Norge i 2005. Min erfaring er at det viktigste er å lære seg språket. Og det forventes at du lærer norsk raskt – og det synes jeg er helt riktig.

– Hvordan opplevde du å komme som utlending til Stange?

– Jeg ble godt mottatt og føler at alle vi gården her er godt integrert. Det viktigste for oss, de to andre driverne på gården er også tyske, har vært å engasjere seg i organisasjoner og på lokalt plan.

– Hvordan har du engasjert deg i Stange-miljøet?

– Blant annet ved å være med på å starte med Bondens marked i Hamar. Jeg er også aktiv i nettverket Stange vestbygd der jeg har plass i styret. Det er et fint miljø i Stange og jeg kan ikke huske noen negative reaksjoner.

– Hva driver dere med på gården?

– Vi har økologisk produksjon av kjøtt, egg, grønnsaker og korn. Kornet maler vi på egen mølle. Kjøttet selger vi direkte til forbrukerne etter at dyrene er slaktet, og kjøttet pakket, hos Brovold i Stange. Melk lager vi også.

– Du og to andre er heltidsbønder. Hvordan er det mulig?

– I tillegg jobber både min kone og andre en del på gården. Noen jobber litt utenom gården, men vi er tre heltidsbønder, ja. Nå under innhøstingen har vi i tillegg en håndfull andre medhjelpere.

– Det rimer dårlig med det andre sier om muligheten til å være heltidsbonde. Hva er hemmeligheten?

– Vi har så mye å gjøre på gården at det er mer enn nok arbeid til tre personer på heltid. Den type drift vi har, med blant annet eget gårdsutsalg, krever mange hender. Vi leverer også mye mat rett hjem til kundene.

– Og det går rundt økonomisk?

– Ja, men vi blir ikke rike. Vi er heldige siden vi får drive gården for en stiftelse som ikke krever avkastning på kapitalen. Vi har akkurat slik at vi klarer oss.

– Tilbake til valget: Hva tenker du om at Stange har vært styrt av ett parti (Ap) i flere tiår?

– Det synes jeg er helt greit – siden Norge har et godt fungerende demokrati. Det betyr at flertallet av dem som bor her vil ha det slik. Hvis folk flest er fornøyd med dette så er det bra.

– Hva tenker du om at det er samme ordfører i år etter år?

– Når noen blir gjenvalgt flere ganger så er det bare greit så lenge valgene foregår på en skikkelig måte slik de gjør her. Men i en del andre land hadde nok en slik situasjon fått folk til å reagere.

– Skal du stemme selv?

– Ja, for første gang i Norge. Det er viktig å bruke stemmeretten. Ved å stemme kan man bidra til at det blir en forandring.

– Hvem skal du stemme på?

– Miljøpartiet de grønne.

– Hvorfor MDG?

– Fordi miljøet er den viktigste saken for meg. Kanskje er det også bra med en forandring i styringen av Stange – selv om vi har det veldig, veldig bra her.

Frank Brandsås

fbr@h-a.no / 9018 28 968

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00