Tallet på lokale lister utenfor de etablerte partiene har minket jevnt og trutt i kommunevalgene siden den siste bygdelisteboomen på 1990-tallet.

Lokalpolitikkforsker Mona Strand ved Høgskolen i Hedmark tror likevel ikke at bygdelistene går en sakte død i møte.

– De lokale listene kommer og går, og det er ofte helt konkrete saker som er utløsende. De fungerer gjerne som en lufteventil for frustrasjon av ymse slag, og kan være både et supplement og en vekker for de tradisjonelle partiene når de ikke er flinke nok til å fange opp lokale strømninger, sier Strand til Nynorsk pressekontor.

Ingen oppblomstring

Kommunesammenslåingen er en sak som normalt sett fører til at man bryter ut av de tradisjonelle partiene og engasjerer seg i en lokal liste, påpeker Strand.

De fleste bygdelistene har et klart standpunkt for eller mot en sammenslåing eller hvordan det en sammenslåing bør behandles.

Strand ser ikke bort fra at behovet for slike protestlister har minket etter at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) dempet truslene om tvang.

– Det var nok et lurt trekk. For det ser ikke ut som kommunereformen har ført til noen oppblomstring av lokale lister, sier Strand.

Gjør seg fortsatt gjeldende

Bygdelistene hører inn under samlekategorien «andre» i stemmeoversikter og meningsmålinger. Ved forrige kommunevalg fikk lokallistene og «andre» bare 2,1 prosent av stemmene. Men i de kommunene der en eller flere bygdelister stilte til valg, fikk de i gjennomsnitt 18,3 prosent.

– Bygdelistene har ikke dødd ut. De er der ennå, trass i det vi kan kalle politisering av lokalpolitikken, noe som har vært et dominerende trekk gjennom hele det forrige århundret – og som fortsatt gjør seg gjeldende, sier Strand. (©NTB)Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.