På det flotte sentrumstorget i Brumunddal møter hun brumunddøler som er stolte av hjembyen sin.

– Jeg tror ikke byløftet i Brumunddal hadde skjedd om vi hadde vært en del av en større enhet. Heller ikke det løftet vi er i ferd med å gjøre i Moelv, sier Anita Ihle Steen.

REFORM UTEN GULROT

I dag tar hun bladet fra munnen og erkjenner at Ringsaker ikke bør bli en del av en storkommune sammen med Hamar, Stange og Løten.

– Vi må nok kjøre en prosess med nabokommunene, men når det ikke er en gulrot som monner i regjeringens kommunereform så går lufta ut av ballongen. I utredningen som er lagt fram med forslag om nye oppgaver for kommunene, er det ikke noe der Ringsaker kommune ikke kan gjøre allerede i dag, sier Ihle Steen.

Hun påpeker at Ringsaker er landets 25. største kommune.

– Vi har strandlinje, vi har fjell, vi har to byer, vi har levende bygder og et aktivt landbruk. Kort sagt har vi et areal som er optimalt for en kommune, sier Anita Ihle Steen.

BARE HAMAR-FOKUS

Hun er redd fokuset på vekst og utvikling vil bli borte om Ringsaker «slukes» av en større regionkommune.

– Vi har bygder i Ringsaker i dag som føler seg for lite sett. Det tror jeg vil forsterke seg i en storkommune, sier Anita Ihle Steen.

Hun er klar på at kommunereformen forblir en sentraliseringsreform når det ikke finnes en gevinst.

– Hamar vil gjerne ha en storkommune?

– Min oppgave er å være opptatt av Ringsaker. Når du hører på de ivrige i Hamar, så snakker de selvsagt om hvorfor sammenslåing er så viktig for Hamar. Hamar-politikerne har et Hamar-fokus. Om de er så ivrige med å få med oss andre, så har de en stor jobb å gjøre for å lykkes med det, sier Ihle Steen.

MER IDENTITETSLØSE

Foruten at all statistikk på næringsutvikling, økt folketall, økt varehandel og stadig rekorder i boligbygging, mener Ihle Steen at motstanden mot sammenslåing også handler en del om stolthet.

– Sier du at identitetsbyggingen i Ringsaker det siste tiåret ikke ville ha skjedd?

– Jeg tror ikke det ikke hadde skjedd. I alle fall ikke på samme måte. Er du fra Nes er du stolt av det. Samtidig føler jeg at vi er stolte av å være ringsaksokninger, sier Anita Ihle Steen.

Hun forteller at hun stadig vekk blir møtt av folk som forteller at har tatt med seg besøkende til ulike steder i Ringsaker.

– Det er fordi vi er stolte av det vi har, sier Ihle Steen.

VIL IKKE BLI RIKERE

Hun tror ikke kommuneøkonomien blir bedre av å slå sammen flere kommuner.

– Det er ingenting i denne reformen som viser meg at vi får mer penger til å drive og utvikle gode kommunale tjenester med, sier hun.

Hun tror folk også kan glemme at pleie- og omsorgstjenestene blir bedre ved at alt blir større, som for eksempel å satse på et stort sykehjem i Hamar. Hun påpeker at tjenestene må bli gitt der folk bor.

– I Ringsaker har vi ledig kapasitet i barnehagene, vi er alene om å etablere et kommunalmedisinsk senter og tilbyr der tjenester til nabokommunene, vi øker grunnbemanning i pleie og omsorg, vi bygger skoler og vi gir ungene flere timer i skolen. Samtidig har vi et stort potensial i området for ytterligere vekst og utvikling. Vi gjør grep for å gjøre næringsområdene langs E6 tilgjengelig for utvikling, sier Ihle Steen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00