Ved 6-tiden fredag morgen er både riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 52 Hemsedalsfjellet, riksvei 13 Vikafjell, samt fylkesvei 50 Aurland-Hol og fylkesvei 53 Tyin-Årdal stengt på grunn av uværet, ifølge Statens vegvesen.

Det er kolonnekjøring på E134 Haukelifjell, mens både E16 Filefjell og riksvei 15 Strynefjell er åpen for trafikk. Sistnevnte strekning kan bli stengt på kort varsel.

For Innlandets del er det ikke på langt nær like ille, selv om det har kommet litt snø natt til fredag.

– Per nå er veiene stort sett bare våte. Det er litt snø og slaps enkelte steder, blant annet på E6 og riksveg 3, men tar man det pent, så skal det gå fint, sier trafikkoperatør hos Statens vegvesen, Nils Jakob Aae til HA i 06.30-tiden fredag morgen.

Trafikkoperatøren sier videre at de så langt ikke har fått melding om noen spesielle hendelser enn så lenge.

Les også

Slik ser det ut i trafikken på Hedmarken

Avlyst

Fredag morgen får HA opplyst at SkøyteBirken og TurBirken er avlyst.

– Det er sterk vind og snø i fjellet, og det ansees som uforsvarlig for skiløpere og funksjonærer å være i fjellet. Deltagerne vil bli tilbudt start i morgen lørdag, mer info kommer, skriver Birken på sin nettside.

StafettBirken går som normalt på Birkebeineren Skistadion.

Først var det melding om utsatt start skøytebirken og ny start 09:30, mens det i turbirken er start et kvarter senere (09:45).

Slipper unna det verste

Når det gjelder været i Hamar og kommunene rundt, er det ventet rundt 6 millimeter nedbør fredag - hovedsakelig på nattetid og morgenkvisten. Vinden vil ligge mellom 5 og 8 m/s.

Når det snør og blåser samtidig blir det snøfokk. Også i de lavereliggende områdene.

– Lavtrykket starter i sørvest torsdag ettermiddag og brer seg deretter oppover både langs kysten og innover i landet, opplyste vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Per Egil Haga til HA onsdag.

Han påpekte imidlertid at Hamar-området vil slippe unna det verste.

– Lavtrykket holder seg lenger vest, slik at dere ikke får noen spesielt sterk føling med vind. Det kan imidlertid bli litt ruskete i fjellet. Der kan det komme en del vind fra sørøstlig retning, noe som kan føre til noe snøfokk og dårlig sikt, sa Haga.

Kan komme nedbør igjen søndag

Etter snøværet torsdag og fredag, vil det ifølge Yr være gløtt av sol rundt Hamar og omegn, med temperaturer på mellom -1 og 7 plussgrader.

– Søndag kan det imidlertid komme nedbør igjen, sier vakthavende meteorolog, Ingrid Berntsen til Østlendingen.

I dagene framover vil det være varmegrader på dagtid, mens det fortsatt er kuldegrader nattetid.

– Er det slutt på 20 kuldegrader om morgenen nå?

– Det kan jeg ikke garantere. Men det vil ikke være så kaldt de kommende dagene. Men det vil bli vår til slutt, trøster Berntsen.