Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
NRK Debatten den 14.03.2023 hadde som tema de store fallene på meningsmålingene for Arbeiderpartiet.
Påstanden om at Arbeiderpartiet går til Høyre, jf meningsmålinger, slik Fredrik Solvang forsøker å gi inntrykk av - uten en analytisk tilnærming, blir noe misvisende. Slik jeg leser det - er det «vet ikke-gruppen» som bør bekymre. Den viser at mange fremstår som partiløse.
Det at den store elefanten i rommet – EØS - ikke blir tema i programet, det virker også veldig spesielt.
Hva har skjedd med de sosialdemokratiske partiene i de aller fleste EU-landene - etter at EU ble omdannet til et markedsliberalistisk prosjekt?
Mange steder ligger de sosialdemokratiske partiene med mer eller mindre brukket rygg i forhold til hva disse partiene en gang var.
De sosialdemokratiske verdiene ser ut til å passe usedvanlig dårlig sammen med marked og markedsstyringen. Det forklarer trolig noe av den lave valgdeltakelsen ved EU valg også, som stort sett har ligget under 50%, med 42,61% som det laveste (2014).
Det at EU/ EØS-lovgivningen setter arbeidstakere i ikke-akademiske yrker, og underleverandører til store konsern, opp mot hverandre i en konkurranse - hvor de må underby på hverandre på lønns- og arbeidsvilkår for å få oppdraget, gir ikke rom for den tryggheten og inntekt som arbeidstakere ønsker seg.
Virkningen av EUs tjenestedirektiv, vikarbyrådirektiv og yrkeskvalifikasjonsdirektiv, har for mange i sum bidratt til et mer eller mindre løsarbeidersamfunn, med bruk av midlertidige ansettelser, lave stillingsbrøker, tilfeldige jobber gjennom jobbapper, vikarbyråer o.l.
Det vil si til lønninger som ikke er mulig å leve av.
Dagens regjering står mer eller mindre handlingslammet som følge av det – utover å bruke av statsbudsjettet til strømstøtte.
Jørund Hassel, Lillehammer
EuroPluss-pakten ble anbefalt innført i EU-landene i 2009, og som Norge ikke ble bundet av. Den gikk ut på at prisene skulle stige mer enn lønnsveksten.
Det skjedde i den hensikt å redde flere av bankene fra kollaps under finanskrisen i 2008/ 2009. I dag brukes ideene fra EuroPluss-pakten i et forsøk på å dempe inflasjonsveksten.
Bruk av prosentvise lønnsøkninger under tariffoppgjørene - fremfor kronetillegg, medfører at høyt lønnede i 100% stilling som regel i snitt får 50 – 80 000 i lønnsøkning hvert år, og merker dermed ikke virkningen av EuroPluss-pakten.
Mens arbeidstakere i ikke-akademiske yrker får rundt halvparten i lønnsøkning, og kanskje mindre. Trygdede og uføre får enda mindre. Dette systemet skaper store økte forskjeller i befolkningen.
Det at energilovene ble ført inn i EØS-avtalen, og Norge ble underlagt EUs lovverk, har medført at vi har fått EU-priser på strøm. Det har gjort mange arbeidsplasser utrygge.
Dagens regjering står mer eller mindre handlingslammet som følge av det – utover å bruke av statsbudsjettet til strømstøtte. Noe som bare bidrar til å holde strømprisene oppe - til markedskreftenes store fortjeneste.
Ukraina-krigen bidro til olje- og gass-krise i EU, samt gjødselkrise, som driver drivstoffpriser og matvarepriser oppover.
Summen av ovennevnte gjør at mange sliter tungt økonomisk i dag
NRK Debatten burde derfor ha stilt spørsmålet – hvorfor sitter så mange velgere på gjerdet for tiden? En stor del av svaret ligger trolig i EØS-avtalen.