- Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har tidligere sett gjennom fingrene på at de største klubbene i Europa, hvor Barcelona kanskje er det mest ekstreme eksempelet, systematisk har hentet unge talenter til sine akademier. Dette er på tvers av FIFAs eget regelverk som ble innført for å hindre storklubbene i å handle med barn fra den tredje verden, sier Thomas Selbekk, faren til Charlotte.

Han fortsetter:

- Men organisasjonen var åpenbart opptatt av å vise at de tok sitt eget regelverk alvorlig, og var ikke villige til å gi dispensasjon fra det strenge regelverket da Charlotte flyttet til Sverige for å gå på skole og spille bandy. Det virket nesten som de ville statuere noen eksempler ved å hindre Charlotte og andre som har flyttet til et naboland fra å drive idrett, men nå har det løst seg.

Ville spille

Charlotte Selbekk fra Bærum flyttet i høst til Vänersborg for å gå på bandygymnas.  Hun er lovende i den idretten, har spilt på juniorlandslaget, er på A-landslaget og spilte VM i vinter. I Sverige kom laget hennes Kareby til SM-finalen.

Hun er imidlertid veldig god i fotball også, med en medalje fra Norway Cup. Derfor ville hun spille i 3. divisjon for å holde ferdighetene vedlike. Men den gang ei. Tenåringen ble stoppet av FIFAs regelverk som sier at mindreårige (under 18 år) ikke kan spille fotball i utlandet. Innad i EU kan ungdom over 16 år få dispensasjon, men det fordrer at man går til en toppklubb for å satse profesjonelt.

Charlotte Selbekk synes den regelen var svært urimelig.

- Det var så kjedelig. Jeg trente med laget og forberedte meg uten å få være med videre, sier Charlotte Selbekk.

charlotteselbekk2.jpg

- Jeg forstår regelen, fordi det er for å hindre at klubber i Europa henter inn og utnytter talenter fra Afrika, Sør-Amerika og Asia, og det i tidlig alder. Det blir meningsløst når det rammer ungdommer over 16 år som har flyttet til nabolandet av andre årsaker enn for å spille fotball, mener faren.

- Idretten skal være inkluderende. Det må utøves skjønn. Det er ingen mening i at en 16-åring ikke skal få spille fotball i 3. divisjon sammen med klassekameratene sine.

Tok kampen

Charlotte og pappa valgte å ta kampen, og har fått ekstra god hjelp av ledelsen i den svenske klubben og fotballkretsen. Gerhard Sager i Västergötlands Fotbollsförbund sto på for å få Charlotte spilleklar, og fikk med seg Det svenske fotballforbundet på omgjøring av regelen, det vil si tillate at noen spillere i slike tilfeller får lov til å spille fotball i Sverige. Det ble gitt dispensasjon. Endelig, sist lørdag, kunne hun sesongdebutere i Vänersborg IFs første seriekamp.

- Vi vant 1-0, sier midtbanespilleren selv.

Hun koste seg veldig i idretten som også ligger hjertet så nær.

- Når bandysesongen er over, er jeg bestandig litt lei den idretten, og da er det godt å ha fotballen.

Gjorde som Norge

Sverige har nå benyttet samme regelverk som NFF har innført. Enslige mindreårige asylsøkere og utvekslingsstudenter kan gis dispensasjon av det nasjonale fotballforbundet så lenge det er snakk om spill i lavere divisjoner.

- Det ble tatt en fornuftig beslutning, sier Thomas Selbekk, selv mangeårig trener.

FIFA har for øvrig nylig gitt Barcelona straff for å hente inn barn fra andre land.

FØLG SPORTSDØGNET MED OSS:

Sportsdøgnet 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.