Nybergsund IL Trysil er 100 år. Jubileet markeres blant annet med bokutgivelse.

Nybergsund, eller Sundet som klubben omtales i dagligtale, har vært ett av Hedmarks mest dominerende fotballag gjennom flere tiår. Siden 1991 har klubben aldri vært lavere enn i 3. divisjon, der laget var i 1997 og 2000. Ellers har det vært 2. og 1. divisjon. Høydepunktet i klubbens historie var de fire sesongene 2008–2011 da det lille stedet Nybergsund med 274 postkasser spilte i Adecco-ligaen, på nest øverste nivå i norsk fotball. Det skapte furore, for ikke å si fotballhistorie. Det var bortimot naturstridig at en så liten klubb skulle hevde seg på et så høyt nivå. I fjorårssesongen spilte Nybergsund i samme serie som HamKam.

Boka «Sundet – mennesker og bragder» er skrevet av journalist Halvard Berget, blant annet tidligere, mangeårig HA-journalist. Boka er i det store og hele en samling intervju med og omtaler av sterke personligheter som har satt sine spor i det som gjerne blir omtalt som annerledes-klubben i norsk fotball. Dag Opjordsmoen, i dag fagansvarlig i Norsk Toppfotballsenter, trente Sundet i seks sesonger på 90-tallet. Han omtaler Sundet som Norges største kultklubb.

I treneroversikten finner vi også HamKam-navn som Peter Mykleset, Stein Karlsen og Kai Kristiansen.

I den spennende og tidvis unike historien til Nybergsund IL er det mange merkeår, men det er særlig to år som står spikret. Det ene var 1974, da Nybergsund med dommerlegenden Henry Øberg fra HIL som trener første gang rykket opp i datidens 3. divisjon. Under Øbergs ledelse spilte Sundet 50 kamper uten tap i 4.divisjon, som ble sagt å være norgesrekord. Et annet merkeår er 2007 da Sundet med Ola Brenden som trener sto for noen utrolige bragder. Den sesongen slo Sundet regjerende norgesmester Fredrikstad i 3. runde i cupen, deretter vant de 3–1 over tippeligalaget Vålerenga i 4. runde hjemme i Nybergsund. Den kampen har for lengst gått inn i historiebøkene, med 4.146 publikummere på Nybergsund Stadion – all time high.

Spesielt for Sundet er at klubben har blitt og er så assosiert med idrettskjendiser. Årlige kjendiskamper i Sundet-hallen var over en 10-års periode en begivenhet som også ble dekket av riksmedier. Den mangedobbelte Formel 1- verdensmesteren Michael Schumacher trente fast med laget i flere år.

Jubileumsboka inneholder en komplett spilleroversikt, med antall kamper og scorede mål fra 1982 til og med 2018–36 sesonger. Det er også en oversikt over Nybergsunds tabellplasseringer fra 1974. Boka har 40 kapitler og er på 195 sider.

100-års jubileet markeres med stor jubileumsfest i Trysil 17. mars, som er datoen for stiftelsen av Nybergsund IL i 1918.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.