SØLVDUELL: Storhamar har ikke imponert offensivt. Mot Byåsen må trener Alfred Finnsson satse på de spillerne som kjenner hverandre best.
Islandske Alfred Örn Finnsson har fått en god start på trenerkarrieren i Storhamar, med fire seirer av fire mulige i serien, og avansement til kvartfinale i NM.
Men selv om det ble seier mot medaljekonkurrent Tertnes i Prestrudhallen sist, har ikke Storhamar-jentene imponert nevneverdig offensivt denne sesongen.
Laget har aldri scoret færre mål, og det har lugget skikkelig i det offensive spillet i flere kamper, der antall feil har vunnet over antall scorede mål.
Mellom
Årsakene kan være mange. Det kan være at Finnsson har brukt vesentlig mer tid på å sette forsvarsspillet i høst. Storhamar har nemlig aldri sluppet inn færre mål i serien, heller. Bare Larvik er mer gjerrige bakover, og det er noe helt nytt fra de gule og blå.
Dermed har seirene blitt grunnlagt med solid defensivt spill framfor et jag for å score flere mål enn motstanderne rekker, slik det bar preg av under Arne Senstad.
Samtidig har det vært ganske tydelig at Finnsson har ønsket å sette sitt preg på Storhamar fra avkast denne sesongen. Klubben har fått inn fire nye spillere som alle hver for seg har potensial til å bli svært gode håndballspillere.
Finnsson har signalisert stor tro på disse ved å gi tillit, og noe annet ville være rart, siden han har vært med på å hente dem til klubben.
Avsluttet med fjoråret
Utfordringen er at håndball er et kollektivt spill, langt mer enn en vanlig tilskuer oppfatter.
Enten må du ha spillere som Izabela Duda eller Anja Edin. Spillere som også må ha hjelp, men som likevel kan gjøre det lille ekstra som gir lag et lite forsprang.
Eller du må ha et sterkt kollektiv der spillerne kjenner hverandre godt og nesten automatisk vet hva medspillerne gjør i neste bevegelse. Det gjør ikke de nye spillerne, ennå.
Det var ganske tydelig mot Tertnes i Prestrudhallen for snart 14 dager siden. Først da fjorårets ungjenter, Kristin Høybakken og Tonje Enkerud kom inn, ble det bedre balanse offensivt. Fra å ha startet med mange nye, spilte Storhamar nesten utelukkende med spillere fra forrige sesong da seieren ble dratt i land.
Stole mer på det gamle
Enkerud er en spiller som har fått lite tillit under Finnsson, men juniorlandslagsjenta er i så fall undervurdert av islendingen.
Det er her han må finne en bedre balanse mot Byåsen. Mellom gammelt og nytt, og mellom å stole på det Storhamar har utviklet under Senstad, og gradvis å bygge inn sine egne ideer. Det er ingen grunn til å tvile på at Malene Aambakk og Martine Hovden har potensial til å bli knallgode spillere. Men når ungjentene uten eller med lite erfaring på dette nivået skal veies opp mot at Enkerud har spilt ett år i den høyeste ligaen i Norge, har tempoet i kroppen og kjenner medspillerne godt, burde det være et naturlig valg mot Byåsen å gi de sistnevnte sjansen tidligere. Og heller rullere inn de nye spillerne etter hvert, hvis Storhamar skal gripe føringen om sølvmedaljene.
Utfordre om 2. plassen
Kveldens kamp er litt som eksamen i første semester for Finnsson. Storhamar har et uttalt mål om å bli nummer to i Norge på sikt. Den plassen har Byåsen hatt i mange år. Trønderne kan imidlertid virke litt svekket denne sesongen. Mye kan komme til å handle om Tonje Nøstvolds skuddarm og den rutinerte landslagsspiller Camilla Herrem, i tillegg til at Byåsen er hakket mer samspilt akkurat nå.
Håndballjentene fra Hamar vest har vunnet to av de tre siste seriekampene i bartebyen. I 2011 var kampen i realiteten uten betydning, men 29. februar 2012 vant de 27-26 i Nidarøhallen da det fortsatt var spenning om sølvet, og hvor Storhamar endte på samme antall poeng som trønderne, men tapte på innbyrdes oppgjør.
I kveld kan jentene bryte en ny barriere, og for første gang slå Byåsen i Trondheim i opptakten av en spennende sesong.
Men da må Finnsson og Storhamar finne den rette balansen mellom gammelt og nytt.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00