Mange Storhamar-supportere ønsker at Aleksander Smirnov skal ta over etter Sjur Robert Nilsen som lagets trener.

Smirnov trente Storhamar til finale i 2014/15-sesongen, og han ble også kåret til Årets trener den sesongen.

I 2015/16-sesongen skuffet Storhamar i seriespillet og endte på 6. plass. Men laget ble historiske da de kom til åttedelsfinalen i CHL.

Så ønsket Smirnov en treårskontrakt, men styret sa nei.

Da gikk ferden videre til AK Bars Kazan, der han ble assistenttrener for Zinetula Bilyaletdinov – mannen som trente Russland i OL i 2014.

Semifinaleklar

Søndag kveld kvalifiserte laget seg for semifinale i KHL.

– Det er en stor seier for klubben og for byen. Og ikke minst for meg. Vi har slått ut to gode lag som var favoritter til å komme langt i sluttspillet, forteller Smirnov til HA-sporten.

– Ville det vært aktuelt å komme tilbake til Hamar dersom klubben ga deg en treårskontrakt?

– Det er veldig vanskelig å svare på. Jeg sa vel en gang at jeg vil komme tilbake en dag, for å forsøke å vinne bøtta for Hamar og klubben. Når jeg får den muligheten, vet jeg ikke, men jeg står uansett for de ordene. Lysten til å trene Storhamar igjen, er ikke blitt borte, forteller Smirnov, som ikke vil spekulere for mye i framtiden.

– Nå er tankene mine kun i Bars. Jeg tenker kun på sluttspillet her. Hva som skjer videre, aner jeg ikke. Nå går vi for gull!

ønsker fansen alt godt

Smirnov trodde og håpet på et lengre sluttspillet for Storhamar denne våren.

– Jeg synes det er trist at laget røk ut i kvartfinalen. Det er vanskelig for meg å bedømme deres prestasjon, men jeg fulgte med på stillingen, og jeg ble skuffet da jeg så at de røk ut. Jeg var sikker på at de skulle ta Sparta, for de var favoritter. Det er trist at publikum på Hamar ikke får noen semifinaler og finaler, sier han.

bra trøkk

Smirnov hadde blandet suksess sist han var i KHL, og han opplever presset som stort, men spennende.

– Det er et enormt trøkk, for Ak Bars er en populær klubb, og det har den alltid vært. Når det drar seg til i sluttspillet, er det ekstra stort trøkk. Og det føles også på publikum og stemningen på tribunen, forteller han.

professor

Den tidligere verdensmesteren suger til seg læring fra Bilyaletdinov.

– Han styrer alt ovenfra, og han har stålkontroll på systemet vårt, og det vi prøver å utvikle. Han blir kalt professor, og det er det en grunn til. Han har det smarteste hockeyhodet jeg har opplevd i min karriere, sier Smirnov, som nyter å spille andrefiolin.

– Jeg får brukt min rolle godt til å drive med analyse og taktikk. Og selv om han får mest oppmerksomhet, er vi et team som står sammen om det laget gjør, sier han.

52-åringen innrømmer at han har fått tilbud fra andre KHL-klubber.

– Agenten min har fått noen forespørsler, men om jeg skal fortsette i KHL, er det Bars som er førsteprioritet for meg, sier Aleksander Smirnov.

Møter Zuccas gamle klubb

I semifinalen møter Smirnovs Ak Bars Metallurg Magnitogorsk, klubben Mats Zuccarello spilte for under 2012/13-sesongen. Magnitogorsk vant serien, og det betyr at de har hjemmebanefordel i møtet med Sasjas klubb.

Metallurg er moderklubben til NHL-stjernen Jevgenij Malkin – som spiller for Pittsburgh Penguins.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00