ORKANGER/HAMAR: - Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det. Jeg er kjempefornøyd, og det det gikk over all forventning. Det er kjempemoro, rett og slett, forteller Stian Saugstad etter den overraskende NM-bronsen i temporitt.
Det var brumunddølens andre NM-medalje som senior, den første individuelle.

Forskjellige juli-måneder
1.10 var Saugstad, som sykler for Team Ringeriks-Kraft, bak norsk sykkels wonderboy Edvald Boasson Hagen i mål.
I sin første konkurranse mot Team-sky-proffen noen gang.
I juli skal Boasson Hagen kjempe mot verdens beste i Tour de France. Stian Saugstad skal - helt sikkert følge mest mulig foran tv-skjermen...
- Jeg vet ikke hvor mye han ga, det var sikkert ikke alt, men i forhold til mange av de andre konkurrentene har jeg gjort et godt løp. Det var mitt lengste temporitt noen gang, 50 kilometer, men jeg klarte å kjøre jevnt hardt, uten dødperioder.

Åpnet hardt - kontrollerte
Boasson Hagen, som tok sin fjerde strake NM-tittel, åpnet rittet hardt. Ved vending etter 25 kilometer hadde han tatt igjen talentet Fredrik Wilmann med to minutter.
Derfra og inn kontrollerte han bare resten av feltet, og vant med 52 sekunder.
Overfor sin lokalavis GD fortalte han at han tok det som mer enn ei treningsøkt, men han var ikke nevneverdig sliten da han passerte målstreken.

Slo Ringerike-vinneren
At det var en skøyteløper som tok sølvet, og var foran Saugstad, tok han med fatning. Han har syklet mot Reidar Borgersen flere ganger denne sesongen, og det har endt med «skøyteseier».
- Han er bra til å sykle også, og har vært foran meg. Det tar jeg ikke så tungt, smiler Saugstad.
Han slo blant annet proff Gabriel Rasch og årets Ringerike Grand Prix-vinner, Christer Rake på vei mot bronsemedaljen. Selv om ingen av dem satser spesielt mye på tempo, var prestasjonen sterk nok.

- Utrolig inspirasjon
Saugstads klart sterkeste side i sykling er temporitt. Foreløpig er han et stykke bak i de andre disiplinene. I helga ble han blant annet nummer 36 i fellesstarten for U23-ryttere.
Likevel vil han ikke prioritere annerledes enn å bli en bedre allroundsyklist.
- Jeg har for eksempel ikke vurdert banesykling. Det er ikke forhold for det i Norge, da ville jeg måtte flytte utenlands. Denne medaljen er uten tvil en utrolig inspirasjon til å trene og satse videre.

Manndomsprøve
Søndag skal han ut i manndomsprøve, sin første fellesstart i senior-NM.
Da er det ikke bare Edvald Boasson Hagen som er på startstreken, både Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen stiller med seiersambisjoner.
- 198 kilometer, det blir... tøft, ler førsteårssenioren.
- I U23-rittet forsøkte vi å styre og kontrollere feltet. Nå blir det bare ren utmattelse, og forsøke å henge med så lenge som mulig mot noen av verdens beste, fastslår Stian Saugstad.

Lillebror vant
NM-uka på sykkel i Trøndelag har gitt flere gode resultater for Hedmark-syklistene. Onsdag var det lillebror Lars Saugstad som stakk av med seieren i 13-årsklassen i ungdomsmesterskapet. Brumunddal-syklisten var to sekunder foran Erlend Blikra fra Stavanger.
Mandag var NM rundbane i terrengsykling. Her syklet Magnus Tønsager fra JH-sykkel sterkt og ble nummer fire i menn junior. Tønsager manglet 51 sekunder på bronseduell etter en time og 25 minutters sykling.
I seniorklassen i terreng rundbane leverte Knut Erik Nesteby fra Brumunddal SK et oppløftende løp og ble nummer seks. Det var langt fram til vinner Ole Christian Fagerli fra Rytter SK, nesten 12 minutter, men fram til pallens nederste trinn var det bare snaue fire minutter.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.