Det Jeremy Wotherspoon visste om Hamar da vi snakket med ham i går morges, var hvordan Vikingskipet så ut og hvordan vegen tilbake til frokosten og lunsjen på Vikingskipet Motell var. Nå ser han fram til å bli kjent i byen, distriktet og i landet. I sitt stille indre har han sammenlignet Canada og Norge og funnet mange likhetspunkter.

– Likhetene mellom Norge og Canada er flere enn mellom Tyskland hvor jeg har bodd i fire år, og Canada. Livet virker å være friere her, menneskene er mer åpne, akkurat som i Canada, sier Wotherspoon og forteller at årsaken til at han valgte Norge som base de nærmeste årene, kom av norske skøytetradisjoner, talentene, for de finnes, og mulighetene til å gå på bortoverski.

hockeytrener

Dersom skjebnen hadde villet det slik, kunne Jeremy Wotherspoon like gjerne bodd på den andre siden av byen som hockeytrener for Storhamar. Den lynraske canadieren som fortsatt har verdensrekord på 500-meter med 34,03, har en fortid som hockeyspiller. Han spilte hockey i seks-åtte år før han ga seg i 13-14-årsalderen for å konvertere til skøyter. Helt og holdent. En stund forsøkte han å kombinere de to idrettene, men skøytene vant til slutt.

– Det sosiale miljøet på skøyter var bedre og mer stabilt enn i hockey der spillerne nærmest kom og gikk fra år til år. Mulighetene til å utøve idrettene spilte mindre rolle. Jeg måtte kjøres uansett om jeg skulle spille hockey eller gå på skøyter.

Teknisk stabil

Jeremy fant ut at han hadde en kropp som egnet seg bedre for lengdeløpsskøyter enn for ishockey. Han hadde også evnen til å tilegne seg kunnskap. Han forsynte seg grovt av det trenerne sa, og omsatte dette i praksis for seg selv. Å lytte har han fortsatt med, først som aktiv skøyteløper, siden som trener.

– Slik har jeg lært mye om skøyter og skøytetrening opp igjennom. For eksempel at det gjelder å finne detaljer du kan bli bedre på enn andre på og utvikle dette videre.

Wotherspoons greie ble teknikken. Han visste at han ikke kunne bli sterkere, spenstigere eller raskere enn andre, derfor måtte han finne en egen veg å gå. Han valgte å perfeksjonere seg teknisk. Resultatet var at han ble utrolig stabil teknisk. Mens konkurrentene varierte i prestasjoner fra konkurranse til konkurranse, holdt Jeremy Wotherspoon stabil kurs i toppen av resultatlistene, takket være stabil teknikk.

Det beste løpet i Skipet

Flere ganger har canadieren vært det store trekkplasteret i Vikingskipet. Han innrømmer også at han har mange både gode og overraskende minner herfra.

– Jeg kommer aldri til å glemme da jeg gikk på 34,3 på 500-meter her. Det løpet kan sammenlignes med verdensrekordløpet på 34,03 fra høyfjellsbanen i Salt Lake. Det var et godt løp. Kanskje var løpet i Vikingskipet enda bedre.

Og Jeremy Wotherspoon husker løpet sitt i Vikingskipet som det var i går: Dagene før løpet var han syk, hadde vondt i magen og en kropp totalt i ulage.

– Jeg husker at jeg ikke orket tanken på mat, men gikk pliktskyldigst, bort i Vikingskipet for å konferere med treneren som ba meg prøve å varme opp. Der og da føltes det som om det eneste riktige var å gå over til Vikingskipet Motell og finne igjen senga, men jeg varmet opp på vanlig måte kjente godt etter hvordan kroppen oppførte seg og bestemte meg for å prøve å stille til start. Kroppen var ikke bra. Men jeg bestemte meg for å gå. Det angrer jeg ikke på. Og Det var flere enn meg som ble overrasket da sluttida kom på tavla: 34,3. Kanskje mitt beste løp i karrieren. Men det viktigste var at jeg lærte noe av dette også:

– Alt trenger ikke være perfekt på forhånd for at sluttresultatet skal bli det. Det har på mange måter vært en leveregel for meg siden. Regelen kan hjelpe meg som trener. Sammen med egne opplevelser og erfaringer som skøyteløper, kan jeg bidra til å gjøre andre talenter bedre. Hvis jeg klarer å utvikle ei gruppe med gode løpere i løpet av årene i Norge, der løperne jager hverandre til å sprenge grenser og ikke er redde for å bli gode, ja, da har jeg gjort jobben min som trener, sier Jeremy Wotherspoon som ser fram til å få familien til byen og komme i gang med jobben.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.