• ENIG: Motorsporteksperten Atle Gulbrandsen mener det var på tide å fjerne Grid-jentene fra Formel 1.Foto: Heiko Junge, Scanpix

Hamar-mannen, som selv har kjørt en rekke billøp i ulike klasser og kommentert mye bilsport på sportskanalene, mener det var på tide at Formel-1 også kom til denne beslutningen.

– Jeg ønsker meg flere jenter bak rattet. Ikke lettkledd på griden, sier Gulbrandsen bastant til nettstedet Parc Fermé som samarbeider med HA-sporten.

Startet i 2015

I 2015 sa verdensmesterskapet i langdistanseracing takk og farvel til disse såkalte startgrid-jentene, som i flere tiår har vært et sentralt element i å kaste glans og skape oppmerksomhet rundt de ulike billøpene.

Tre år senere kaster Formel 1-sporten seg på. Jentene på startplata er nå historie. Og avgjørelsen er tatt av Liberty Media, de kommersiell rettighetsholderne til Formel 1.

– Selv om det å bruke grid-jenter har vært en merkevare for Grand Prix-løpene over flere ti år, så føler vi at dette ikke passer med våre verdier og er i strid med dagens samfunnsnormer. Vi tror ikke at dette er har noen hensikt eller er relevant for Formel 1 og sportens tilhengere, gamle som nye, over hele verden, sier Bratches videre.

Gammeldags kvinnesyn

Her hjemme i Norge støtter Formel 1-ekspert og Viasports kommentator Atle Gulbrandsen seg til Liberty Medias avgjørelse. Han mener det er på høy tid å få fjernet grid-jentene.

– Dette er noe som hører fortiden til og som forfekter et kvinnesyn som ikke hører hjemme i 2018. Skal man absolutt ha noen til å holde opp navneskilt kan man ha både kvinner og menn.

– En del av sporten

Formel 1-profil Daniel Ricciardo er derimot en forkjemper for grid-jentene og ser aller helst at de beholdes. I en debatt i fjor høst vedrørende gridjentenes videre eksistens, forsvarte ham dem og konseptet til det fulle.

– Det er en det av det som gjør sporten attraktiv. Sporten er mannsdominert, og jeg sier ikke at det ikke er rom for jenter, men i depotet er det flere menn enn kvinner. Jeg syns at gridjenter alltid har vært en liten ekstra kul greie for alle sammen. Så jeg vil beholde dem. La oss beholde dem, uttalte Ricciardo tydelig.

Australieren er ikke alene om å forsvare jentene blant førerne.

– Det ville vært synd om de tar vekk disse øye-smykkene fra griden. Hva kommer neste år i stedet. Haloen? Åh, kjære vene, uttalte Renault-fører Nico Hülkenberg oppgitt i samme ordskifte.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00