Det som først så ut som en liten irettesettelse og markering fra en overordnet, som vi noterte oss og regnet med at ville løse seg relativt raskt, har dratt ut og avslørt en større intern feide enn noen kanskje trodde var mulig blant to seksjonsledere i Norges Fotballforbund.

For Svein-Erik Edvartsen og Terje Hauge er faktisk nærmest likestilte i NFF-hierarkiet som ledere for hvert sitt departement. Edvartsen som leder for Seksjon Samfunnsansvar og Hauge som dommersjef og leder for Dommerseksjonen.

Ser vi på organiseringskartet, har Edvartsen, komisk nok, kortest rapporteringsvei til selveste generalsekretæren.

I dette tilfellet er imidlertid Edvartsen en av Hauges soldater som dommer i eliteserien.

Han er til og med rangert som Norges nest beste dommer etter Svein Oddvar Moen.

Linjedommer-problemet

Og nettopp Moen, er indirekte opphavet til krangelen mellom Hauge og Edvartsen – som har holdt Hamar-dommeren utenfor eliteserien hele denne sesongen.

Edvartsen har ikke blitt satt opp i noen av de fem første serierunden i eliteserien som følge av konflikten med Hauge. Og når vi vet at dommerne i dag mottar 15.600 kroner pr. kamp, så begynner det bli snakk om mer enn prestisje.

I hvert fall for Edvartsen som trolig hadde dømt tre eller fire av disse kampene under vanlige omstendigheter. Det handler om tapt arbeidsfortjeneste på 50.000-60.000 kroner.

Vi snakker altså ikke om en liten krangel og litt stygg språkbruk som i fotballens verden fører til et gult kort og en pekefinger.

Farsen begynte da nevnte Moen måtte erstatte linjedommeren sin Frank Andås. Og siden Moen er førsterangert i Norge, er regelen på Ullevaal at han da får velge fritt blant andre linjedommere.

Moen valgt da Edvartsens assistentdommer Magnus Lundberg.

Edvartsen likte ikke dette, men var innforstått med at dette er vanlig praksis og forberedte seg på å velge en ny etterpå siden han er nummer to på lista.

Men da Edvartsen skulle velge, fikk han beskjed om å vente. To andre dommere skulle velge før han.

I tillegg fikk han beskjed om at han mistet Rune Pedersen som sin mentor – i bytte mot Terje Hauge selv.

Det er ingen hemmelighet nå at kjemien mellom Edvartsen og Hauge ikke er den samme som mellom Edvartsen og Pedersen.

Vi som kjenner Edvartsen kan bare forestille oss at han markert synet sitt slik at Hauge ikke misforsto hva han mente.

Krisemøte uten resultat

Underveis i prosessen ble det også holdt et krisemøte i Bergen som endte med en svada-lignende pressemelding, men som i hvert fall ble tolket som at partene så framover.

Men Edvartsen blir fortsatt sittende på benken – en helt nyspikket benk for reservedommere i Norge–noe som gjør at vi fortsatt ikke har noen løsning på dommerbråket i Norge. Derfor altså et nytt møte på Ullevaal fredag.

Vi nærmer oss også punktet i konflikten hvor advokater snart blir satt på saken. Sett utenfra virker det som Edvartsen har en god sak–i hvert fall når det gjelder å få dømme igjen. At partene er uenige og ikke liker hverandre, er neppe god nok grunn til å utestenge en av Norges beste dommere.

Saken blir ikke lettere for Hauge, at Edvartsen i mellomtiden har dømt landskamp med gode skussmål.

Da fikk han også lov til å velge hvilken linjemann han ville ha med seg.

Bjerketvedt på banen

Generalsekretær Pål Bjerketvedt for nå jobben med å løse opp i floken.

Imens venter Fotball-Norge på om det kommer fram mer gruff. Om Edvartsen snart får dømme igjen. Om han krever erstatning for tapt arbeidsfortjeneste. Og så lurer sikkert noen på hva de øvrige folkene i gangene på Ullevaal tenker om at to seksjonslederne har sin private lille fight. En ny og annerledes dommerskandale.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.