– Etter det første innhoppet hans i Tippeligaen sa jeg at dette er en spiller som er god nok for Barcelona. Inntrykket er bare blitt forsterket, sier Arild Berg.

Tirsdag ble Martin Ødegaard tatt ut i landslagstroppen mot De forente arabiske emirater. 15-åringen blir tidenes yngste norske landslagsspiller om han får spille.

Sjekk landslagstroppen mot EmirateneBerg spilte for Bodø/Glimt og Lyn. I meget ung alder viste han et sjelden fotballtalent.

– Da jeg var på Ødegaards alder nektet jeg å spille for juniorlaget til Glimt. Jeg holdt meg på guttelaget. Men da Trond Sollied kom til Glimt ble jeg hentet rett opp i A-lagstroppen som 16-åring. Så jeg spilte aldri juniorfotball, sier Berg.

Vil ikke gi råd

Berg er ikke et øyeblikk i tvil om at Ødegaard sportslig sett er mer enn god nok til å ikle seg den norske landslagsdrakten, alderen til tross.

– Hvor gammel var Lionel Messi da han gikk til Barcelona? Og hvor gammel var Magnus Carlsen da han møtte Kasparov? Det er ingen norske fotballspillere som kan sammenlignes med Ødegaard. Han er verdensklasse allerede, sier Berg.

– Han er bare 15 år. Tror du han er klar for landslaget mentalt sett?

Arild Berg.jpg– Spørsmålet er jo om han har rygg til å bære det ekstra forventningspresset som kommer nå. Men han virker blid og avslappet, sier Berg.

– Har du noen gode råd å gi til Ødegaard?

– Jeg kan gi råd til mange, men når det gjelder Martin Ødegaard vil jeg ikke gi noen råd. Han er for god!

– Hva vil du trekke frem som hans store styrker?

– Han er vanvittig kreativ og uredd. Det er utrolig artig at vi har fått en slik spiller. Han er allerede suverent best i Tippeligaen.

Martin Ødegaard (15) tatt ut på landslaget– Du mener han er god nok for de store ligaene som La Liga og Premier League?

– ja, helt klart. Så får det være opp til han selv og familien å finne ut når han er moden for det, sier Berg.

Medie- og kampkjør

Tommy Svindal Larsen var selv 16-17 år gammel da han slo igjennom i eliteserien. Han spilte for flere norske klubber samt i tyske Nürnberg. Han er glad for uttaket av Ødegaard

– Mitt prinsipp er at dersom du er god nok, så er du gammel nok, sier Svindal Larsen.

Tommy Svindal Larsen.jpgHan vet mye om hva Ødegaard nå kan vente seg.

– Det var ganske heftig da jeg var 16-17 år, med mye mediekjør og klubber som var ute etter meg. Det blir en del utfordringer for ham, og da er det viktig at han blir godt ivaretatt både av klubben og de rundt ham. Selv husker jeg at jeg spilte veldig mange kamper i ung alder. Det er viktig å unngå at han blir utbrent, sier Svindal Larsen.

Han har en mer forsiktig tilnærming enn det Berg har.

– Jeg er ikke i tvil om at han holder et veldig bra nivå, men personlig har jeg ikke sett ham nok. Vi skal huske at ute i de store ligaene er det et helt annet nivå, og så er det mange andre aspekter ved det å reise ut. Det er mange unge spillere som har reist ut og kommet hjem med skjegget i postkassen. Så vi bør være litt varsomme, mener Tommy Svindal Larsen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00