Kevin Bækkel smiler vennlig mot meg med skatebordet i den ene hånden og en plastpose i den andre. Nå skal han på jobb, og vi får være med.

– Hvordan er en typisk dag for deg som skater?

– Jeg står opp klokka ni og drar ut for å skate. For eksempel drar jeg hit på «Mølla» å varmer opp litt, før jeg hører med en kompis som filmer om han er ledig. Deretter handler det egentlig bare om å reise rundt i hele Oslo og skate forskjellige «streetspots», og prøve å få produsert mest mulig skating på film.

Hvis kroppen er i form er det dette som er hverdagen til hamarsingen.

– Det er denne delen jeg syns er viktigst å drive med. Det blir som at en artist skal lage et album, så blir disse videoene mitt album innen skating, forteller Bækkel som bruker alt fra 30 minutter til ti timer av dagen på å skate.

Vil ha sitt eget brett

De siste tre årene har karrieren til 22-åringen virkelig skutt fart. For to år siden kom han inn på det amerikanske teamet til sponsoren Creature. Det samme skjedde for Emerica for bare noen måneder siden.

– De kontraktene er noe av det beste som har skjedd meg. Det har gått veldig oppover med karrieren nå. For to år siden hadde jeg aldri hatt et bilde i Thrasher magazin. Nå har jeg hatt rundt 30 bilder der, og det er mer på gang.

Magasinet Bækkel omtaler er verdens største skateboardblad, og det mest respekterte i bransjen.

Karrierens høydepunkt så langt kom for ett år siden. Hamar-gutten hadde filmet i nesten to år til Creature sin film som skulle ut i 2017. Der endte han opp med å få den gjeveste delen, eller «parten» som de sier på skatespråket, uten at han visste det før han satt på premièren.

– Jeg visste ikke engang at jeg skulle ha en egen «part», trodde jeg kom til å få fire–fem triks i filmen. Så endte det med at vi filmet mer og mer. Da jeg satt på premièren skjønte jeg plutselig at jeg hadde fått siste «parten» som var hele ni minutter lang med to sanger. Det var bare helt sinnssykt. Det var en drøm.

– Hva har det gjort for karrieren?

– Det har gjort alt. Jeg har fått mye mer status og blitt mer kjent innen skateverdenen på grunn av den. Det er noe av det største jeg har gjort, men også det jeg har jobbet hardest for å oppnå. Det var to veldig harde år med mye reising og mye arbeid, forteller 22-åringen som legger både kropp og sjel i arbeidet han gjør på brettet.

Man skulle kanskje tro at en fyr som har prydet forsiden til verdens største skatemagasin, hatt siste og største delen til Creature sin film og som lever hver dag av å skate vil betegne selv som en proff. Det vil ikke Kevin.

– Målet mitt er å få et brett med Creature, så jeg blir profesjonell hos dem. Nå har jeg amatørkontrakt, selv om jeg er på teamet deres. I alle andre idretter er du profesjonell hvis du får betalt, men i skating er det ikke sånn. Jeg kaller ikke meg selv proff nå, men for utenomverden så er jeg jo det. Jeg er ikke «pro» før jeg har fått eget brett med navnet mitt på og eget design. Det er det jeg jobber mot nå, men det er en lang prosess.

På Bækkel sitt team, Creature, er det sju-åtte utøvere i verden som har egne brettmodeller som kommer ut.

– Det er jo de gutta jeg drar på turer med hele tiden, så det er veldig motiverende. De pusher meg veldig hardt til å gjøre det bedre.

Et stort mentalt spill

– Hva tror du er grunnen til at du sitter her og kan leve av dette, mens andre du vokste opp med ikke gjør det?

– Jeg har dedikert alt til skating. Det har vært første prioritet siden jeg var ni år. Jeg har alltid tenkt at dette skal jeg få til, og vil kjempe hardt for å leve av det. I tillegg er skating et stort mentalt spill. Man kan hoppe på en rail hvor det går veldig galt, eller man kan for eksempel ombestemme seg i lufta. Da kan det gå enda verre. Eller som da jeg prøvde en rail i fem timer her om dagen. Jeg klarte det ikke engang, men måtte til slutt gi meg fordi kroppen ikke klarte mer. I sånne situasjoner blir man helt gæern i hodet til slutt. Det er så mye frustrasjon og smerte i kroppen, samtidig som adrenalinet pumper og man fortsatt vil prøve. Det er viljen til å få det til som driver meg, og det er et stort mentalt spill.

– Det høres brutalt ut?

– Ja, man må kjempe for det. I hvert fall når man skal prøve de vanskelige tingene som er veldig skummelt. Da handler det om å ta det med ro og konsentrere seg om det man skal, men det er ikke alltid det går.

– Jeg leste på et skateboardsted at noen mente din skatestil er så aggressiv at det ser ut som du har hatt et samlivsbrudd?

Kevin bryter ut i latter.

– Ja, det er en morsom kommentar. Jeg tar det bare positivt. Det er jo det jeg liker å gjøre også; skate fort og aggressivt. Jeg skjønner at han sier det, og jeg syns det bare er rått.

Skateren legger mye prestisje i filmene han lager. Det er dét som virkelig skal bli hans ettermæle. I tillegg til det å bare være en fin fyr.

– Det er viktig for meg å ikke framstå som en tulling eller ego. Jeg prøver å være grei mot alle og oppføre meg ordentlig, sier Bækkel og gir meg det vennlige smilet igjen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.