Njål Berge er tilbake som styreleder i Storhamar. Det kommer til å merkes.

Han er enig i påstanden om at han er en slitsom type å forholde seg til, men samtidig mener han det er nødvendig å snu alle steiner for å bygge en klubb som kan gå helt til topps. Da han var tilbake i hjembyen denne uka, benyttet han anledningen til å snakke ut om de økonomiske forholdene i Storhamar, planene om en nyansettelse i klubben og ikke minst så fyrte han av en bredside mot kommunen og Hamar Olympiske Anlegg (HOA).

Skal ansette en person

Nå er den nyvalgte styrelederen veldig opptatt av at Storhamar skal ta ut potensialet sitt som følger med den enorme publikumsinteressen.

– Det er to ting som må til for at vi skal – ikke bare ta et steg videre – men også for at vi ikke skal havne ned i gjørma igjen. Det ene er en generell profesjonalisering av klubben. Det kommer en kommersielt ansvarlig inn nå. Han skal øke antall sponsorer til 200 og sponsorinntektene til ti millioner kroner. Vi har et eller annet sted mellom sju og åtte millioner kroner nå.

– Det andre er at vi må vise fram idretten vår hver eneste dag. Vi har investert i medieutstyr. Og CC tok investeringen med kuben. Det var veldig viktig for oss, for uten den tror jeg vi hadde mistet mange flere tilskuere da det ikke gikk så bra som vi håpet. Problemet vårt, er at hver gang vi skulle blitt noe stort, så har vi røket på et eller annet, sier Berge til HA-sporten.

På sponsorsiden er ikke Storhamars tall veldig imponerende sammenlignet med andre klubber på samme størrelse og med tilsvarende publikumsoppslutning. Til sammenligning drar Elverum håndball inn sju millioner kroner i cash – like mye som Storhamar – med under halvparten av publikumssnittet til Storhamar.

– Den enkle forklaringen på det heter Kalle Björkmann. Han gjør en vanvittig god jobb i Elverum. Det koster også noen penger, men dit må vi også. Penger må tjenes hver eneste dag. I prinsippet drives vi fortsatt på dugnad, og i lengden er ikke det nok. Det må være en person der som jobber på heltid med dette og som det kan stilles krav til. Vi har bra kontroll på økonomien. Vi har bra kontroll på salg og det aller, aller meste, men vi leverer ikke bra nok tilbake på sponsorsiden.

20 kroner dyrere

– Men hvordan er det mulig ikke å tjene mer penger når hallen er full i nesten hver eneste kamp?

– Pengene forsvinner to steder. Det gikk bort nesten 2 millioner kroner i fjor, 800.000 til Ticketmaster og 1.000.000 til HOA, da vi tok avgiftene i stedet for å kvitte oss med dem. Nå har vi kvittet oss med Ticketmaster og så legger vi på HOA-avgiften på toppen av billetten, så kan folk selv få se hvem de betaler til. Det kommer til å koste 220 kroner på kampene nå for voksenbillett.

– Betyr det at Storhamar kommer til å tjene 40 kroner mer pr. billett neste sesong?

– Ja. Og sesongkortene blir 400 kroner dyrere fordi HOA skal ha sine 10 prosent av den summen også. Dette får bli publikums bidrag til den store dugnaden så lenge kommunen ikke ser verdien i å sette et tak på provisjonsinntektene.

Kritisk til HOA-avtalen

– Hvorfor vil du synliggjøre at disse pengene går til HOA?

– Vi bruker veldig mye penger på å leie hallen og det stopper jo aldri hvor mye vi må betale. Det er fair at vi må betale leie og vi har en bunnleie vi må betale. Vi betaler treningsavgift, en kampavgift per kamp og en avgift for leie av fellesarealer, men jeg synes det bør være et tak et eller annet sted. Når vi først startet på denne dugnaden trodde vi at det skulle være det tak på 500.000 kr som det var indikert i idrettsmeldingen. Der tok vi grundig feil. I 2016 betalte vi 1,5 millioner kroner. Hvis den ene millionen ikke investeres tilbake i ledlys eller annet utstyr, så er det bare noe som svekker økonomien vår.

– Så når det kommer mye folk på kampene deres, er det dere som skal ha hele økningen av fortjenesten?

– Jeg tror det er mest fornuftig for alle at Hamar kommune investerer på den måten i et flaggskip. Jeg forventer ikke at vi skal få disse pengene, men jeg vil tro at det kunne være smart å investere disse pengene på samme måte som man investerer i et kulturhus, et stupetårn og alt mulig annet. Og at man da investerte i en oppgradering av hallen.

– Hva ville du investert i da?

– Da ville jeg prioritert publikumsfasiliteter for å gjøre det bedre for folk å gå på kamp.

– Mener du HOA også burde betalt for den nye kuben?

– Ja. Helt åpenbart. Det mener jeg er en investering som ville vært uproblematisk for dem å gjøre også fordi den kunne de belånt og avskrevet over ti år. Det hadde kostet dem 300.000 kroner i året. Den investeringen som CC gjorde får egentlig HOA betalt for fordi det kommer flere folk på kampene. Slik kommer det ikke til å fortsette. Privatpersoner og bedrifter kommer ikke til å bidra når ikke alle bidrar.

Mener de har levert

Midt i argumentasjonen om hva han mener HOA og kommunen burde bidratt med for Storhamar, påpeker Berge også at han er takknemlig for den forståelsen de møter når det kniper.

– HOA viser stor forståelse for våre likviditetssituasjon – at pengene kan komme sent. Og det er vi takknemlig for. Det jeg er opptatt av er at det er en vinn-vinn for både HOA og Hamar befolkning at vi fortsetter å investere i Storhamar. ALLE MÅ bidra for at vi skal kunne fortsette å levere stolte øyeblikk.

– Jeg skulle ønske at alle bidro til dugnaden for oss. Vi har mange private og hjørnesteinsbedrifter som bidrar. De eneste som ikke stiller opp for oss – og som bare tar mer og mer penger av oss – det er kommunen.

– Jeg kan skjønne at kommunen en gang var lei Storhamar. Nå synes jeg vi har levert i tre år. Da synes jeg kanskje det er på tide å levere noe tilbake. Og så er ikke jeg en fyr som kommer til å spørre om det, men nå synes jeg det er greit å undres over hvorfor de ikke vil være med på spleiselaget, sier Berge.

– Idrett er viktig

Selv har han jobbet intenst for at Storhamar skal spare penger ved å kvitte seg med billettsystemet som tappet dem for 20 kroner pr. billett

– Nå har vi et fullgodt alternativ. Til og med det beste systemet i Skandinavia. Bare her sparer vi 600.000 kroner. Så flytter vi 500.000 kroner ut til publikum for at klubben skal å ha mer å rutte med. Alle må være med.

– 220 kroner for en billett på hockeykamp – er det mye eller lite synes du?

– I en ideell verden skulle hockey vært gratis. Hvis kommunen hadde gitt oss gratis halleie skulle jeg dyttet alle de pengene tilbake i halverte priser på billettene så folk kunne brukt mer penger i kioskene. Utfordringen til Busterud er at han kan gjøre grunnspillet billigere for folk.

– Mener du at Storhamar er så populære i Hamar at dere fortjener særbehandling og en billigere halleie da?

– Ikke Storhamar, men jeg mener at idrett er en viktig del av byutvikling. Jeg tror det er en viktigere del av byutvikling enn noe annet. Så i valget om et nytt hotell på Tjuvholmen – jeg ønsker det velkommen også altså – og en toppklubb i hockey – så hadde jeg tatt en toppklubb i hockey eller i fotball.

Summen av alt teller

– Jeg tror det hadde vært veldig bra for regionen vår om alle hadde satt alle kluter til og hjulpet HamKam opp i eliteserien igjen. Dessverre er fotballen så dyr. Nå har vi en relativt rimelig greie som vi kan være utrolig stolte over i en idrett som bare vokser. Jeg hadde ikke sølt bort den muligheten

– Så hadde jeg gjort akkurat det samme med håndball. Idrett er en generelt god investering. Ikke bare på yngres nivå, men for den totale byattraktiviteten. Jeg tror du lett kan regne det om i skattepenger. Jeg tror folk vil bo i en by som de er stolte av.

– Men er ikke Hamar så bra at folk vil bo her uansett da? De flytter vel ikke fra Hamar hvis det går dårlig med Storhamar?

– Nei, det er nok riktig, men jeg tror summen av alt det positive som skjer i Hamar gjør byen attraktiv. Summen av at vi har fått en fint torg, at Elton John kommer, et fint kjøpesenter og at vi har Storhamar hockey og håndballen. Så må vi passe på at vi ikke mister det.

– Jeg har hatt gleden av å ha med meg folk fra Oslo her i Briskebyturneringen og de elsker å være i Hamar, sier Berge.

På plass 1. januar

Han slukte byens høyeste smørbrød imponerende raskt i løpet av intervjuet. Det meste går i høyt tempo når Njål Berge er involvert. Og som vi skrev i starten av saken, så kan han være slitsom.

Og intens.

– Storhamar skal ikke måtte leve med meg over lengre tid. Nå måtte vi – ikke rydde en gang til – men vi kom ikke så langt som vi kunne. Vi må profesjonalisere organisasjonen og stille krav til en som skal gjennomføre prosjektet vårt. Vi må få noe til å skje. Jeg er veldig slitsom, men jeg kan gjennomføre. Jeg er sånn at jeg forholder meg til verden på samme måte over alt. Jeg er krevende. Også når jeg trener 11 år gamle jenter i håndball, sier Berge.

– Når er den personen du skal ansette på plass og hva skal arbeidstittelen hans være?

– Jeg skal gå bredt ut. Like bredt som da vi ansatte trener. Det spiller ingen rolle hvem det er, men han eller hun skal være på plass senest 1. januar. Og jeg tror den personen skal være en sponsorsjef.

– Og hva tror du Hamar kommune sier om at du mener de svekker økonomien til Storhamar med dagens avtale?

– Du får spørre dem?

– Bruker mye på idrett

Ordfører Einar Busterud viser til at Hamar kommune er en av de kommunene i landet som bruker mest penger på å støtte opp om idretten.

– Betalingen til Storhamar er i tråd med inngått avtale mellom HOA og Storhamar Hockey. Jeg vil ikke ha noen mening om en inngått avtale, men konstaterer at den er underskrevet av både HOA og Storhamar Hockey. Men for kommunens del kan jeg jo legge til at vi høsten 2016 betalte over tre millioner kroner for nye vant i ishallene, og også sa ja til at Storhamar får inntektene av å selge navnet på hallen.

– Storhamar er heller ikke alene om å ha høye anleggskostnader. Jeg sjekket Vang Skiløperforenings regnskaper som et eksempel. De bruker en million på anlegg som drives på ren dugnad, sier Busterud.

Og legger til:

– Hamar kommune er en av de kommunene i landet som brukes mest penger på idrett med 30 millioner. Vi bruker for eksempel nesten tre ganger så mye pr. innbygger til kommunale idrettsbygg enn sammenlignbare kommuner – 1.220 kroner. Til sammenligning bruker Ringsaker under 200 kroner og Lillehammer under 400 kroner, sier ordføreren til HA-sporten.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00