Det er heldigvis ikke sånn at alt står og faller med Christian Larrivée for Storhamar, så denne artikkelen vil ikke handle om at hvis han ikke kommer tilbake for fullt, så er Storhamar sjanseløse på NM-gull.

Så svart/hvitt er det ikke.

Snuoperasjonen

Det er ingen tvil om at Storhamar har hevet seg mange hakk fra de begredelige høstkampene hvor de gikk på sju strake nederlag i oktober.

Det var Storhamar på sitt verste vi så da. Og det var ikke pent.

En hvilken som helst klubb kunne gått helt i kjelleren, men selv om både spillere og trenere var presset, holdt de sammen, reiste seg og vant sju av de åtte neste kampene.

Om det ikke var det beste av Storhamar vi fikk se da, så viste de i hvert fall at moralen ligger i bunn.

Det er greit å ta med seg det før alvoret starter i mars med sluttspillkamper annenhver dag.

Den som imponerte aller mest var kanskje Sjur Robert Nilsen. Han sto oppreist i vinden, tok til seg noe av kritikken og avfeide det han mente var feil. Og selv om han garantert var enda mer presset og preget enn han viste oss, så viste han for både spillerne, supporterne og omgivelsene for øvrig at han ikke er typen som bukker under når det stormer. Og han viste vel også for seg selv at han tåler presset.

Det viktigste grepet han har gjort selv siden den traurige starten, er at han har justert spillestilen slik at den passer mer til det mannskapet han har nå. Det ble for fysisk krevende det han hadde lagt opp til, og nå ser vi et Storhamar som er litt mer forsiktig.

Lillehammer-kampene

De fleste er nok skuffet over at det bare ble to poeng mot Lillehammer i romjulskampene, men jeg vil tro at Nilsen også ser bak resultatene.

For det er ingen tvil om at Storhamar dominerte begge kampene spillemessig, men de manglet giftigheten til å avgjøre det hele til sin fordel.

I den første kampen på Lillehammer skulle det hele vært avgjort før Lillehammer fikk sin utligning og ekstra energi til sluttminuttene.

I hjemmekampene var det litt det samme, og da mistet Storhamar momentumet med utvisningene til Joonas Rönnberg og Lars Løkken Østli mot slutten av tredje periode.

Det gjorde at Storhamar først måtte fighte for uavgjort i full tid i undertall, og deretter starte med å forsvare seg i undertall i forlengningen.

Det er akkurat slik du ikke vinner jevne kamper.

Og akkurat nå er ikke Storhamar mer enn omtrent akkurat jevngode med Lillehammer – som for øvrig har vært sesongens store overraskelse.

Gudbrandsdølene har en god målvakt, gode offensive importer, de har hatt bra flyt og en god stemning i laget, men i et sluttspill over sju kamper tror jeg de er hakket svakere enn hva Storhamar er nå.

I tillegg tror jeg Storhamar kan bli vesentlig bedre inn mot sluttspillet.

Larrivée-tankene

Og det er der dette med Larrivée kommer inn da. Spenningsmomentet er selvsagt hvor bra 34-åringen blir når han kommer tilbake for fullt.

Bare det å få ham tilbake i laget vil bety enormt mye. Han gir hele laget en ekstra selvtillit. Og fysisk vil han nesten uansett bety mye. For selv om han er en stjerne, er det ingen som gjør grovarbeidet bedre heller.

Det siste lille spørsmålet er om han kan komme tilbake på det vanvittige offensive nivået vi har sett av ham tidligere.

Det er vel ingen spiller i den norske toppserien som har preget kamper mer enn nettopp Larrivée i dette årstusenet. Han går utenpå alt annet jeg har sett. Og hvis Storhamar kan få tilbake noe av dette, er de gule og blå plutselig en seriøs gullkandidat i sluttspillet igjen.

Akkurat nå vurderer jeg både Stavanger og Lørenskog som hakket hvassere, men med en Larrivée tilbake i toppslag inn mot sluttspillet, er Storhamar plutselig det laget ingen vil møte.

Lang vei for Nummelin

I tillegg venter vi på både Lars Erik Hesbråten og Petteri Nummelin. Hesbråten vil også bety mye med sin oppofrende stil, mens en skadefri Nummelin selvsagt vil være en ressurs.

Når det gjelder finnen er det selvsagt en skuffelse at han har bidratt så lite. Det lille vi har sett av ham har vært bra, men håpet om en romantisk avslutning av karrieren i Hamar, står i kontrast til skadehistorikken hans de siste årene. Det er ingen tvil om at dette ble det tatt for lett på da han ble signert.

Og når jeg hører Sjur Robert Nilsen i Rinkside, skjønner jeg at det ikke er noen automatikk i at Nummelin kommer rett inn på laget når klubben sitter på ni utlendinger.

Andre utlendinger

Det er flere som peker på at Daniel Hermansson er den som må vrakes først, men med skadene til Storhamar og mangelen av gode norske spillere generelt i ligaen, er Hermansson en som gjør en jobb for laget uten å briljere.

Så er det selvsagt ønskelig at utlendingene som hentes skal være spillere som dominerer mer, men så langt ut i sesongen begrenser mulighetene seg.

Fordelen nå er at Sjur Robert Nilsen etter hvert kan sette press på utlendingene ved å henvise dem til tribunen om de ikke leverer.

Joey Tenute startet helt middels, men han har løftet spillet sitt. Nå har han litt over ett poeng i snitt pr. kamp, men han er fortsatt et stykke bak Stavangers importspillere.

Kan lære av Oilers

At Stavanger henter gode spillere med sin økonomi, er selvsagt ikke overraskende, men samtidig er de også den klubben i Norge som er mest seriøse i hvordan de jobber med å skaffe de gode utenlandske spillerne.

Og skal vi se litt lengre fram enn sluttspillet og videre inn mot neste sesong, tror jeg også Storhamar må heve lista i arbeidet sitt her.

Med et publikumssnitt på over 4.500 tilskuere, kan det være en god investering å sette av en sum penger på solid scouting.

Det er også et spørsmål om det er mulig å hente ytterligere noen kroner fra sponsormarkedet. Det har aldri vært et lett marked i Innlandet, men Storhamar er blitt et solid produkt som fenger folket. Kanskje kan det være noe å hente på å oppgradere VIP-tilbudet for å ta klubben et lite skritt videre.

Få Hamar-gutta hjem

Og når vi først ser fram mot neste sesong, er det lov å drømme om et enda bedre lag med enda flere Hamar-gutter. Jeg har aldri vært tilhenger av de lokale for enhver pris skal spille. De må først og fremst være gode nok.

Men nå er det for mange gode Hamar-gutter som spiller i andre klubber.

Jeg vil tro at en spiller som Eirik Salsten gjerne fortsetter utviklingen i Stavanger akkurat nå, men spillere som Eirik Børresen (Sparta), Adrian Saxrud Danielsen (Stjernen), Mats Larsen Mostue (Stavanger) og Anders Braavold (Vålerenga) bør i hvert fall snakkes med. Steffen Thoresen i Lørenskog er også en spiller det er bedre å ha på laget enn å spille imot.

Og sist, men ikke minst, er tiden mer enn moden for å gå i seriøs dialog med Patrick Thoresen.

Tenk for en boost det vil være for Storhamar og hele Hamar om de makter å sørge for at Hamars desidert beste hockeyspiller endelig kommer hjem og avslutter karrieren der den startet.

Jo da, 2017 kan virkelig bli et godt nytt hockeyår.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.