I en feriestille fotballnasjon har spillerutviklingsdebatten igjen skutt fart. Ikke uventet koker det mest i Trøndelag, der et privat fotballakademi lokker til seg barn helt ned i sjuårsalderen. Målet er å hente ut de beste tidligst mulig, slik at landet kan leve lykkelig på FIFA-rankingen om 10 år.

Foreldretrenere

Problemet er at det ikke finnes noen dokumentasjon på at de beste åtteåringer er best som seniorspillere – snarere tvert imot.

Det er heller ikke uproblematisk at akademiene koster penger. Hensikten til akademiene er å plukke ut de beste ungene, slik at foreldretrenerne rundt om i landet ikke rekker å ødelegge talentene.

Foreldre og barn uten økonomi til å delta i akademienes opplegg kan imidlertid ta det med knusende ro. Sørg heller for at ungene får mye og allsidig aktivitet i den motoriske gullalderen fra åtte til 12 år. Foreldre og breddeklubber bør heller klippe gresset på løkkene og utdanne de mest motiverte på NFFs trenerkurs.

Krever ompriotering

Styreleder Ivar Koteng i Rosenborg kaster seg inn i diskusjonen med velkjent pondus og krever en omprioritering av 100 millioner kroner av NFFs og toppfotballens budsjetter.

Koteng vil bruke millionene på blant annet trenerutvikling i stedet for mer byråkrati.

Det er riktig tenkt, men Koteng kommer til å møte motstand både i NFF og ikke minst blant professorene på toppfotballsenteret i Oslo. Der sitter akademikerne og forsker på hvor gode vi kan bli dersom vi tar i bruk 3D-teknologi i treningsarbeidet. Og plusser vi på tre timer FIFA på Playstation daglig kommer dagens 10-åringer til å nå uante høyder.

Kanskje vi skal starte med å lære spillerne våre de mest elementære ferdighetene og gjøre det i en spillkontekst.

For å drive god fotballtrening kreves det tydelig ledelse og faglige kvalifikasjoner på feltet. I stedet for å bebreide foreldretrenerne får vi heller skolere dem, slik at alle skjønner at fotball læres mest effektivt ved å spille mest mulig fotball – med motstandere, medspillere og mål i treningsøkta.

Gode trenere motiverer

Gode trenere motiverer også de håpefulle, ikke bare barnestjernene, til å trene mer på egen hånd.

Det er godt dokumentert at 4. divisjonsklubben Holmlia har vært Norges største talentfabrikk det siste tiåret – ikke Vålerenga eller Stabæk.

Hemmeligheten er et miljø som trigger til tusenvis av timer på løkka i drabantbyen og ikke minst drømmen om å bli King i Premier League.

Hvordan står det til i vårt nærområde? HamKam har noe på gang – ikke minst på spillerutviklingen. Tre spillere på yngres landslag denne sesongen er imponerende. Fotballgymnaset Wang bør være en stor ressurs dersom balansen mellom trening og hvile prioriteres og håndteres klokt.

Kompetanse

Juniortrener Leif Nordli og keepertrener Rolf Høgmo i HamKam tar UEFAs nest høyeste trenerutdannelse og det kommer spillerne til gode.

Divisjonskollega Dala har også flere unge spillere på gang, men klubben mangler både sportsfaglig ledelse, trenerutvikler og spillerutviklere som ikke er bundet opp i lagstrening. Ambisjonen om å bli en kvalitetsklubb måtte vike da underskuddene krevde all innsats og energi.

Men den største utfordringen i spillerutviklingen er at fotballbanene på Hedmarken ligger øde store deler av sommeren. Det er det heldigvis lett å gjøre noe med.

Det første NFF og kretsene må gjøre er å utvide kampsesongen i breddefotballen. I ungdomsfotballen er det et tankekors at det spilles flere mange kamper i vinterhalvåret enn i sommerhalvåret. Kamppause fra 20 juni til 20 august er like meningsløst som at våre skiløpere skal ta konkurransepause i januar og februar.

Spill mer fotball om sommeren! Så får heller mor og far dra til Syden alene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.