Mål eller ikke? Dommerne skal fortsatt dømme, og de skal helst avgjøre om det er scoring eller ikke ute på isen, men er de i tvil kan de bedømme ved hjelp av videopptak.
NIHF har i samarbeid med Elite Hockey og Norges Toppdommerforening fremmet et forslag til klubbene, om å benytte videobedømning i Get-sluttspillet som starter allerede i neste uke.
Siste serierunde spilles tirsdag kveld. Deretter blir det klart hvem som møter hvem i kvartfinalene, som starter allerede torsdag kveld. Storhamar Dragons er helt klart med, og det kan altså bli videobedømming i OL-Amfien i kvartfinalene.

Bakgrunn
Som følge av større produksjon fra TV2 på GET-kamper så har NIHF i samarbeid med Elite Hockey og Norges Toppdommerforening fremmet et ønske om å benytte en modifisert modell av IIHF’s direktiv ved videobedømning i de kamper i NM-sluttspillet hvor TV2 benytter en fullskala TV-produksjon, skriver hockeyforbundet på sine hjemmesider.

Intensjonen er å legge til rette for en så rettferdig bedømning som mulig i flest mulig av kampene gjennom å utnytte den eksisterende teknologien som finnes på våre arenaer. NIHF anser at takket være større TV-produksjoner finnes det mulighet for at flere bedømninger av tvilsommer målsituasjoner kan bli gjenstand for videogranskning. Dette betyr en endring av tidligere praksis, da TV-bilder kun ble benyttet til å betsemme om pucken hadde krysset mållinjen eller ikke.

NIHF ser for seg å benytte en modifisert variant av de gjeldende direktiv og regelverk som IIHF benytter for sitt Video Judge Goal-system (VJG), og som er beskrevet i deres regelverk. Modifiseringen er tilpasset de tekniske muligheter som finnes i våre haller der det er TV-produksjon.

Framgangsmåte
1.Før hver kamp skal dommeren sikre at VBS fungerer og at det finnes en forbindelse med ansvarlig produsent i arenaen slik at man kan få tilgang til de TV-bilder man ønsker. Dommeren skal også sikre at han kan se videobildene på en uhindret måte, uten innsyn fra publikum, spillere eller andre funksjonærer. Dommeren skal før hver periodestart kontrollere at systemet fungerer.

2.Dommerne skal alltid bedømme situasjonen på isen, mål eller ikke mål, slik at han evt. kan gjennomføre en videobedømning av sin beslutning via TV-bildene.

3.Dommeren skal før videobedømningen alltid konferere med sine dommer-kollegaer om situasjonen.

4.Dommeren skal etter videobedømningen innta posisjon i dommersirkelen utenfor sekretariatet og gjøre tegn for mål eller ikke mål, uavhengig av om bedømmelsen foretatt på isen består eller blir endret.

5.Dommeren behøver ikke forklare situasjonen for trenere eller lagkapteiner umiddelbart etter avgjørelsen om dette forstyrrer kamprytmen.

Hva kan vurderes gjennom videobilder?
1.Om pucken har passert mållinjen eller ikke
(Hele pucken må ha passert mållinjen for at det skal kunne dømmes mål)

2.Pucken styres/kastes i mål via hansken, dvs gjennom en bevisst handling
(Pucken kan ikke slås, styres eller kastes i mål med hånden eller noen del av hansken)

3.Pucken sparkes i mål
(Pucken kan reflekteres/styres i mål via skøytene så sant det ikke er spark-bevegelse. Hele jernet på skøyta må være i kontakt med isen rett før, etter, eller i forbindelse med styringen for at handlingen skal bedømmes som spark)

4.Pucken i mål via høy kølle
(Pucken får ikke spilles i mål med noen del av kølla som befinner seg over tverrliggeren på målet. Obs at en del av kølla kan være under tverrliggeren mens den andre kan være over tverrliggeren, det som er avgjørende er posisjonen på den delen av kølla som treffer pucken før den går i mål.)

5.Pucken spilles i mål når målet er ute av posisjon/har vært ute av posisjon
(Har målet vært ute av sin posisjon når pucken passerte mållinjen så skal det ikke dømmes mål. Utvisning for å flytte målburet ut av sin posisjon kan ikke idømmes som følge av videobilder).

6.Pucken spilles i mål via en kamp-funksjonær
(Det kan ikke dømmes mål om pucken treffer en kamp-funksjonær for deretter gå direkte i mål)

Hva kan ikke bedømmes gjennom video?
1.Om pucken spilles i mål etter at perioden er slutt eller kamptiden er ute.

2.Om pucken passerer mållinjen før kampfunksjonæren stopper spillet (avblåsning).

3.Fastsette korrekt tidspunkt for et mål.

4.Om en spiller har befunnet seg ”offside i målgården” i sammenheng med målet.

5.Om en spiller har vært i fysisk kontakt med målvakten i sammenheng med målet.

Retningslinjer

Vi vil gjøre alle deltakende lag samt dommere oppmerksomme på at systemet kommer til å endre seg fra arena til arena som følge av kameraenes plassering, vinkel og fokus i de ulike arenaene. Vi anser imidlertid at denne forskjellen er en faktor vi kan leve med, og at målsettingen om å gi flest mulig av lagene en rettferdig videobedømning overstyrer det faktum at det vil bli forskjellige muligheter fra kamp til kamp.

Vi vil også minne om at videobedømningene gjennomføres av kampens dommere, og at det derfor alltid finnes en menneskelig faktor ved vurderinger og tolkninger. Selv med videobedømning kan det tas beslutninger som i ettertid viser seg å være feil. Denne menneskelige faktor er lik for alle som deltar, og en del av idretten.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.