HAMAR: - Nå har vi et tak på sju utlendinger, men hvis vi for eksempel går ned til seks neste sesong, ønsker jeg at de klubbene som velger å satse på en utenlandsk målvakt kanskje mister ytterligere to. Dermed kan de bare ha totalt fire utlendinger hvis de ikke har norsk førstemålvakt, sier president Ole-Jacob Libæk.

Når ikke opp


Etter 15 serierunder i eliteserien i ishockey er det kun fire av seks lag som har satset på en norsk målvakt denne sesongen.
De ligger på plassene fem, sju, åtte og tiende og sisteplass.
Klubbene med så langt klare utenlandske førstemålvakter innehar de fire øverste plassene.
Storhamar er blant disse gjennom godt spill av kanadiske Trevor Koenig (35).
Libæk vil imidlertid ikke noen gang innføre reglene fra noen år tilbake, der det ble bestemt at kun norske målvakter var tillatt. Han beskriver det som en dødsdom og noe han vil kjempe alt han kan for å unngå igjen.
- Den perioden var kanskje den verste i norsk hockey. Ingen visste hva det internasjonale nivået for målvakter var, og vi måtte hente inn en målvakt som kunne få norsk pass.


Hele tiden diskutert


Libæk er opptatt av ikke å tre noe nedover hodet på klubbledere og klubbtrenere. Derfor diskuteres det stadig forslag som kan styrke norsk landslagshockey.
Tore Tomter er leder i klubbenes samarbeidsorgan Elitehockey AS.
- Dette er noe vi diskuterer hele tida. Utfordringen er at det er lett å være prinsipiell når man har en topp norsk målvakt. Da Storhamar hadde Ruben Smith var det lett å si ja til norske målvakter. Vi var så heldige at vi fikk en meget bra målvakt i Robert Hestmann, men problemet er at alle blir seg sjøl nærmest når vi diskuterer slike ting.


Viktig i stimulere


Tomter har ikke noe problem med å se at det å ha en målvakt på internasjonalt nivå er viktig for å henge med i toppen av eliteserien.
Avtalen mellom klubbene denne sesongen er at en av to keepere i A-stallen skal være norsk, men det er ikke noe krav om spilletid.
Slik at flere klubber har norske andremålvakter som knapt har vært på isen under oppvarmingen.
Det norske landslaget er også avhengig av en målvakt som presterer på et høyt nivå for å henge med i A-gruppa.
- Vi har diskutert mange modeller og hvordan vi kan stimulere til økt satsing. I dag fordeler vi pengene vi får inn likt til klubbene, men jeg liker en tanke om at de klubbene som er flinkest med rekruttering også skal få mest, men dette er vanskelig for alle klubber å akseptere, slik den økonomiske situasjonen er i dag.


Langt perspektiv


Tomter og Elitehockey premierer i dag klubber som har egen keepertrener og de som har spillerutvikler.
- Personlig synes jeg vi skal ha en form for økonomisk premiering også for dem som satser på norske målvakter, fastslår Tomter.
Samtidig har han ikke problemer med å se at Vålerengas Patrick DesRochers vil være en forsterkning for det norske A-laget i VM til våren, dersom han får norsk statsborgerskap.
- En slik spiller på et landslag er noe unge talenter legger ekstra merke til, og kanskje velger å satse litt ekstra på å bli målvakt. Hvis han blir norsk og kan bli i Vålerenga videre som trener og nøkkelperson er det riktig å styrke landslaget slik hvis alle kriterier er oppfylt. Hvis det bare er noe kortvarig gjennom at han kanskje forsvinner til utlandet etter sesongen, og aldri kommer tilbake, er det bare lykkelig for den klubben som har en slik spiller, og ikke for norsk hockey.
PS! Storhamar møter Stjernen borte i kveld, i en kamp som er flyttet fram fra torsdag. Da møter dragene landslagets førstemålvakt Pål Grotnes (89 prosent), den 14. beste i eliteserien...

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.