• HARDKJØR: Mikkel Søgaard (i forgrunn f.v.) mens Tore Neby og Sjur Robert Nilsen.Foto: Rune Steen Hansen

Den nye Storhamar-treneren overlot hardkjøret i Furuberget i går til den innleide fysiske treneren Tore Neby. Den tidligere landslagsløperen i maraton sendte 15 av gutta ut på noen tøffe runder i utfordrende terreng med fire ganger 10 minutters drag.

Det syntes at det var ulik kapasitet på spillerne, men både Neby og Nilsen var godt fornøyd med det de så.

– Jeg liker å dra inn kompetanse, og med Tore Neby får vi akkurat det her. Han er flink til å lage utholdenhetstrening som passer for hockeyspillere også, sier Nilsen til HA-sporten.

Han vektlegger den fysiske kapasiteten i stor grad når han coacher sine lag.

Sammenligner med Danmark

Og det er når vi er inne på dette temaet Nilsen drar opp at norsk hockey har en utfordring med å få fram enda flere unge spillere som kan gå hele veien til NHL.

For sammenligner vi oss med Danmark, blir vi kraftig slått.

Totalt har Norge fått 19 spillere draftet. Den første så langt tilbake som i 1978. Bjørn «Botta» Skaare fikk også en kamp i NHL. Siden da har bare fire spillere kommet seg opp i NHL etter å ha blitt draftet. Totalt har Skaare (1 kamp), Espen Knutsen (207), Anders Myrvold (33), Ole-Kristian Tollefsen (163) og Jonas Holøs (39) fått 443 kamper i NHL. I tillegg har Patrick Thoresen og Mats Zuccarello Aasen spilt/spiller i NHL uten å ha blitt draftet.

Danskene på sin side hadde før årets draft også hatt 19 spillere draftet, men av dem igjen tok hele 12 spillere steget opp i NHL.

I tillegg fikk danskene i år tre nye spillere draftet, mens Norge ikke fikk noen. Heller ikke Stavangers Johannes Johannessen, som alle trodde skulle bli draftet, ble pekt ut av en av NHL-klubbene som et framtidshåp.

– Hvis du ser på draften, så har vi omtrent like mange spillere draftet som Danmark, men Norge har bare fire spillere (bortsett fra Skaares ene kamp i 1978) som har matcher i NHL etter å ha blitt draftet. Danskene har fått fram 12 av 19. I tillegg fikk de tre nye drafter nå. Hvorfor er det slik? For meg er det en grunn til å se på om våre spillere har det for godt, sier den nye Storhamar-treneren.

Han har selvsagt sine teorier som kan forklare årsaken til dette. Og i hans bok handler det mye om trening for norske spillere.

– Det kan være at de ikke legger ned den tida som må til. Og at de ikke er tålmodige nok. At de ikke går all in for å bli best mulig, sier han.

En unntak her er Andreas Martinsen som kjempet seg inn i Colorado Avalanche via farmerlaget. Han er en spiller som har vist at han er tøff nok til å nedkjempe motgangen og konkurransen.

Thoresen var tøff

Sjur Robert Nilsen antyder likevel at det er mange andre som ikke er tøffe nok.

– Noen av dem har kanskje ikke stått lenge i motgang. Flere kunne sikkert hatt godt av å ta en hardere vei som Patrick Thoresen gjorde. Det er tøft når det gått litt opp og ned fra NHL til AHL, men kanskje er det det som må til. Det er et tøft liv det i forhold til å spille i Europa med ei grei kontrakt i SHL eller i Sveits.

– Dette er noe jeg synes er interessant å se nærmere på. Vi ser det også på resultatene på U20 og U18. Vi må våge å se litt på om det er noe vi kan gjøre annerledes. Vi må være tydeligere på hva som kreves.

– Jeg blir frustrert over å møte spillere som er i dårlig forfatning på U18-samlinger, selv om Norges Ishockeyforbund har vært flinke til å holde fanen om trening høyt. Men det er bare å se på de beste spillerne i dag. De er i orden treningsmessig. Jeg kjenner også godt til hvordan de danske U20-spillerne er. De er i orden der, sier Nilsen.

Som med dette varsler at unge spillere i Storhamar vil få klare råd om hva som kreves for å bli en god ishockeyspiller både i Storhamar og om de skal ta steget ut i verden.

Satser på Iron Man

Nilsen sier også at han har til hensikt å bry seg om spillere som kommer opp gjennom yngres avdeling.

– Jeg liker å engasjere meg i hele klubben, sier han.

Dagens rutinerte spillere vil også merke hva Nilsen mener om det fysiske. Mens Storhamar ikke har vært blant de lagene som har prioritert Iron Man i størst grad de siste årene, er det noe Nilsen absolutt mener Storhamar skal gå inn for nå.

– Jeg tror ikke noe på å ta lett på det. Nummer én i all idrett begynner med at du har fysiske forutsetninger til å drive idretten. Det er viktig for enkeltspillere. Og det er viktig for laget. Som trenere må vi stå fast på hva som er verdiene til Storhamar. Vi skal likevel være smarte. Det kan være eldre spillere som har utfordringer med knær og hofter. Vi skal ikke pushe bare for å gjøre det, men det er unødvendig å være et talent i dag og score dårlig på fysiske tester. Da har du ikke gjort det du må.

Skryter av Oilers

Nilsen mener også at de norske spillerne og de norske lagene som lykkes, har ligget i front fysisk.

– De norske spillerne som lykkes i de bedre ligaene er i orden. Jeg skal ikke skryte for mye av motstanderne, men se på hvordan Oilers har framstått på Iron Man de siste fem årene. De har gått i bresjen. Storhamar har også vært kjent for å være bra trent.

– For meg er kanskje det viktigste med å være i bra fysisk form, at du kan trene bra på is gjennom hele året, sier Sjur Robert Nilsen.

P.S.: Verken Joey Tenute eller Petteri Nummelin er på plass i Storhamar ennå. De ventes å komme i løpet av den kommende uka. Storhamars første felles istrening er onsdag 3.august. Første kamp er fredag 12. august.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.