Hockey fyller nesten hele døgnet til Odd Christian Svendby under den norske sesongen. Nå er han tatt ut som statistikkansvarlig under gruppespillet i A-VM i Mannheim i mai. Han gleder seg stort, selv om han skulle hatt «hockeyferie».
HAMAR: Til daglig er Svendby ansatt som økonomikonsulent i Storhamar Dragons.
På kveldstid har han vært speaker og sittet i sekretariatet på hjemmekampene i eliteserien, og kommentert bortekampene på radio.
I tillegg har han dømt litt over 30 aldersbestemte kamper når han har hatt anledning,
Han har ikke noe tall på hvor mange timer i uka som går med til hockey, men noen døgn har det bare blitt hockey, mat og litt søvn.
- Det har blitt litt mye denne sesongen, men så er det artig, også. Jeg liker idretten, og da blir det sånn, fastslår Svendby.
26 kamper
Nå kommer altså hans internasjonale høydepunkt så langt. I mai er han på plass i tyske Mannheim, når A-VM droppes i gang 8. mai.
Sammen med en representant fra det internasjonale ishockeyforbundet er Svendby ansvarlig for hele statistikkteamet når to innledende grupper, mellomspillet og to kvartfinaler skal avvikles i Mannheim med start 8. mai.
Her spiller blant annet Norge, Sverige, Tsjekkia og Canada sine første kamper.
- Det er moro, hvis ikke hadde jeg takket ja. Det å treffe nye folk og få nye erfaringer er en viktig del, Jeg regner med at det er litt større forhold enn når det er NM-finaler hjemme, smiler Odd Christian Svendby.
12-16 personer pr. kamp
I Mannheim skal han sørge for at statistikkteamet gjør jobben når dropper, skudd, skudd på mål og hvor skuddene kommer fra skal registreres.
Sammen med spilletid på hver enkelt spiller i minutter og sekunder.
Så er det hans ansvar å få statistikker og protokoller godkjent og signert, før de sendes ut til hele verden.
- Vi har ansvaret for sekretariatet og statistikkførerne, og til sammen er det vel mellom 12 og 16 personer på hver kamp. Det handler mye om god opplæring og evaluering. Jeg var på prøve-VM i München og så på forholdene, og at det er mange dyktige med.
- Men i NHL er det 40 som jobber med statistikk på hver kamp?
- De er jo helt syke også, når det gjelder å følge med på alt. De teller jo antall pasninger til hver enkelt spiller og hvor og når pucken spretter, ler Svendby.
Startet med C-VM
Han meldte seg som interessert til det internasjonale ishockeyforbundet for to år siden, og var lærling under OL-kvalifiseringen i Norge i februar i fjor.
Før jul fikk han sin første jobb, på U20 C-VM i Estland.
- Det var litt annerledes. Mange av dem som jobbet i teamet kunne ikke engang engelsk. Da blir det ikke bare lett, ler Svendby.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.