Storhamar hentet ti nye spillere før sesongen som alle var godt fornøyde med. De skulle erstatte Andrew Engelage, Luke Moffatt, Linus Johansson, Mads Hansen og Pål Johnsen og heve laget enda noen hakk.

Og jeg var enig selv. Jeg sa til og med i en diskusjon med en av Storhamars ledere at laget aldri ville kunne være dårligere enn nummer fire med dette laget, og at de sånn sett var garantert godt publikumsbesøk hele sesongen.

Etter 17 kamper i serien er Storhamar på 6. plass – hele 17 poeng bak Stavanger.

Kampen om seriegullet er over.

For Storhamars del.

Det er selvsagt bra at Storhamar slo til med tidenes norske bragd i Champions Hockey League, men prestasjoner er ferskvare. Og akkurat nå huskes det pinlige tapet mot Kongsvinger best.

Det var så dårlig at det ikke er til å begripe.

Derfor er det kanskje greit å se litt på hvordan det kunne gå så galt. Det tror jeg hele klubben gjør lurt i å prøve å finne ut av. For når prestasjonene svinger så til de grader mye, har ikke klubbledelsen råd til å la være.

Skader og formsvikt

Fra mitt ståsted finner jeg flere større og mindre forklaringer som alle påvirker ei prestasjonsgruppe.

For å starte med det enkleste:

* Ja, det ble et tøft kampprogram. Det visste også Storhamar før CHL startet.

* Utfordringen med det tøffe kampprogrammet ble ikke mindre da flere nøkkelspillere ble skadet. Scott Hotham, Magnus Lindahl, Martin Blakseth Huse, Andreas Øksnes, Lars Løkken Østli og Christian Larrivèe har alle vært ute i lengre perioder. Flere av dem samtidig.

* Det igjen har gjort at Aleksander Smirnov stadig har måttet bytte backpar og rekker. Det gjør det selvsagt vanskeligere å ta ut toppnivået i laget og skape stabile prestasjoner.

* Vi må også erkjenne at det er for få av de nye spillerne som har slått ut i full blomst ennå. I min bok er Oskar Östlund og Alexander Reichenberg to spillere som har hevet laget. Samtidig synes jeg unge Martin Rønnild har vært veldig positiv.

Flere skuffelser

* Går vi videre på lista er Christian Bull en ung spiller som vi ser har et stort potensial, men han gjør også feil som det er naturlig at en ung spiller gjør. Da er det mer grunn til å vente bedre og mer stabile prestasjoner av spillere som Scott Hotham, Hampus Gustafsson, Mikael Zettergren og Martin Blakseth Huse.

Skader har naturlig nok virket inn på prestasjonene deres, og de har selvsagt vist noe av hva de kan i enkelte kamper, men skal Storhamar kjempe om NM-gullet, må alle her opp et nivå.

* Robert Hestmann var lenge en jevnbyrdig konkurrent til Östlund, men han må også opp et hakk om ikke svensken skal få en stadig tydeligere rolle som Storhamars førstevalg mellom stengene.

* Christian Larrivèes fravær hjelper selvsagt heller ikke, og Magnus Lindahl, som skulle være den store energikilden, har stort sett vært tilskuer fram til de siste ukene.

* Jimmy Andersson-saken var ikke positiv for Storhamar. Den skapte usikkerhet rundt hvem som skulle spille. I det hele tatt er utlendingskvoten blitt mye mer problematisk for Storhamar enn noen kunne forutse.

* Vi skal heller ikke undervurdere andre lags motivasjon for å slå Storhamar og at norsk seriehockey har tatt store steg.

* Som om ikke dette er nok, har Storhamar, utrolig nok med de spillerne de har, klart å være seriens dårligste i overtall.

Svikter publikum

* Til og med at trenerikonet Aleksander Smirnov har mer å gå på i forhold til sammensetninger i laget og ikke minst til å få overtallsspillet til å fungere. Akkurat her har Storhamar tapt veldig mange poeng.

Men alt dette forklarer likevel ikke at Storhamar klarer å tape for Kongsvinger.

Det forteller meg at det også handler om innstilling hos dem som er på jobb.

Formsvikt og skader må man leve med. Det er idrettens hverdag, men at det på Storhamar er spillere som ikke gjør sitt beste i hvert eneste bytt, det kan ikke klubben leve med.

Det er en hån mot alle som følger Storhamar hver eneste kamp.

For er det noe Storhamar i hvert fall ikke kan skylde på, så er det støtten fra publikum.

Da blir det bare ekstra pinlig med tap mot Kongsvinger i serien og et lag som bare leverer når gulroten heter CHL.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00