HAMAR: Dragons var overlegne i undertallsspill i eliteserien denne sesongen. Ni av ti situasjoner med en mann mindre på isen ble effektivt stoppet.
Avslutningen av serien var enda bedre. I siste del, med møter mot alle lag, var det bare Stavanger og Frisk Asker som klarte å score med en mann mer på isen. Irriterende nok gjorde Frisk det 19 sekunder før slutt 3. februar. Det var siste gang.
To mål på 34 undertall over 10 matcher er likevel svært bra.
Og Storhamar scoret ett, så det endte 1-2!

God kjemi

Hva er så suksessoppskriften? Svarene får du under lunsjen på iskroa nå i sluttspillet.
- Vi har funnet en veldig god kjemi helt fra start, og undertallet har fungert hele sesongen. Det handler om å være flink til å lese spillet, og å vite hvor medspillerne beveger seg, også. Det eneste målet er å slippe til færrest mulig skudd fra farlige posisjoner. Da er det en drøm å spille med (Lars Erik) Hesbråten, forklarer Martin Blakseth Huse.

Fra lærlingplass til nøkkelrolle

Blakseth Huse var sluttspill-lærling sist Christian Larrivée var i klubben, i 2007.
Nå har han nøkkelperson sammen med kanadieren. Anført av Huse har Dragons kanskje den beste defensive rekka i årets sesong, og definitivt det beste undertallet.
Og noen må stoppe motstanderne også, og ikke bare lage mål.
Det koster i svette og smerter.
- Det blir noen blåmerker i løpet av sesongen. Jeg fikk en smell onsdag, et skudd som traff meg bak på leggen, på baksiden av beskyttelsen. Det er vondt, men det er fort glemt. Og absolutt verdt det!

Trygg når noen blir utvist

Cato Ørbæk og Jimmy Andersson er to av backene som får ekstra tillit i undertall.
De mener tryggheten og innsatsen er helt avgjørende.
- Alle sliter og jobber, og når det fungerer så bra går du ut med en trygg følelse når noen blir utvist. Samtidig hjelper det oss backer at Trevor Koenig prater mye, stopper pucker bak vantet og er offensiv, sier Andersson, som har spilt mer undertall i Hamar enn tidligere.

Sluttspillnøkkel

Foran kvartfinalene har laget gått gjennom overtallet til Lillehammer, og kjenner det godt.
Onsdag hadde gjestene null uttelling på fire forsøk.
- Etter en lang serie kjenner lagene hverandres overtall godt, og vi prater litt ekstra om powerplay og boxplay før kampene. Spillet vårt i disse situasjonene er en grunn til at Storhamar noen sesonger gjør bedre sluttspill enn det folk og eksperter tro på forhånd. Samtidig har vi beholdt stammen i laget fra vi vant i 2008. Vi vet hva som skal til, sier Ørbæk.

Avgjør på vippen

Pål Johnsen og Eirik Skadsdammen er ofte det andre løperparet i undertall.
Johnsen mener Dragons tradisjonelt alltid er bra når motstanderne er flere.
- Det er en utrolig viktig del av spillet, noe som avgjør mye i jevne kamper som vipper. Det handler om tillit mellom de fire som er på isen. Og så hjelper det at vi ikke skjønte hva Peter Johansson sa da han kom i høst og begynte å dirigere, ler Johnsen, og stemningen på Iskroa blir enda litt bedre, hvis det er mulig etter 9-1 mot Lillehammer.

Aggressivitet

Johnsen trekker fram aggressiviteten som en viktig årsak til effektiviteten.
- Alle fire må spille like aggressivt og presse i takt. En, to og tre må presse, mens en holder igjen i slottet foran mål og har kontrollen. Det er samme hvem av de fire som er på isen, hvis samspillet fungerer går det automatisk, sier Johnsen, når Adrian Saxrud Danielsen kommer inn til lunsj.
- Og hvis Adrian ikke hjelper motstanderen til å få spille flere overtall framover, kan det hende vi holder nullen litt til, fleiper Lars Nikolaisen på Storhamar-kontoret og får svar raskt:
- Han stupte, han stupte!
I dag er det nye muligheter.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.