I november i 2013 mistet Kim Skogheim og samboeren Tanja Lillemæhlum det aller kjæreste de hadde da datteren Mina omkom i en bilulykke.

De to har fått, og får, mye omsorg og støtte av familie, arbeidskolleger og veldig gode venner i tiden etter ulykken, men sorgen og savnet bærer de med seg det meste av tiden. Og fortsatt er det så uvirkelig at Mina ikke er med dem mer.

Det er ingen tvil om at Minas gravsted er den plassen de to besøker oftest, men for Kim har også miljøet i Storhamar Hockey vært veldig verdifullt.

– Det er et fristed hvor jeg kan tenke på annet enn savn, forteller Kim, og tørker vekk tårene.

– Når Storhamar spiller hjemme i Hamar OL-Amfi, så er det mitt friminutt. Jeg kobler ut, og da kan det være vondt å sitte ved siden av meg. Da går både munnen, armer og bein, forteller Kim.

– En utrolig flott gjeng

Kim Skogheim kan ikke få fullrost spillerne i Storhamar, som han karakteriserer som en utrolig flott gjeng. De ga da også Kim og samboeren et minne de aldri vil glemme den samme dag som det var minnesamvær med datteren.

– Det var tv-kamp mot Stavanger 23. november 2013. På grunn av tv-sendingen fikk ikke spillerne lov til å ta ett minutts stillhet. Men de gjorde det likevel, og de spilte med sørgebånd. Det kommer jeg aldri til å glemme, forteller en beveget Kim Skogheim.

Opprinnelig var fetteren til Vegard Skogheim en fotballgutt, etter å ha gått gradene i HamKam fra miniputt til A-stallen.

– Men på et tidspunkt tok hockeyen over. Jeg var blant dem som møtte opp to timer før kampstart i gamlehallen og likte farten og spenningen i hockey, sier 49-åringen.

For tre år siden ble Kim for alvor med i klubben. Han var med og stiftet Powerplay Club, var med og dro i gang folkespillerkampen, var en av ildsjelene i Fattige Fettere som reddet klubben og er en sterk bidragsyter når Storhamar skal skaffe sponsoravtaler.

– Vi er en gjeng som stiller med litt penger og enda mer tid i en klubb der det ikke finnes nykker. Og det er ei fantastisk spillergruppe med en helt spesiell garderobekultur, fastslår Skogheim.

– Hva har miljøet i Storhamar hockey betydd for deg etter ulykken?

– Det er vanskelig å sette ord på det, men spillere kom til meg på jobben. De turte å ta kontakt og vise medfølelse; Mads Hansen, Christian Larrivée, Pål Johnsen, ja, alle sammen. De er noen fantastiske gutter. Du vet at du er i et miljø som kanskje skjønner hvordan du har det. Også har jeg et fristed hvor jeg kan tenke på noe annet enn savn. Tanja og jeg er mye i stallen på Atlungstad også. Der står den ene av de to hestene til Mina. Men når jeg er sammen med hesten mangler det en brikke, sier han tankefullt.

Datteren hadde to hester, men den andre er i Danmark, der den trenes og ris av Ann Cathrin Lübbe som håper å kunne kvalifisere seg til OL med Donatello.

– Mina hadde som mål å komme til OL i dressurridning, Nå kommer kanskje hesten dit ...

– Skulle vi slå klubben konkurs?

Storhamar kan takke Kim og kameratene hans for at det fortsatt spilles elitehockey på Hamar vest.

– I sommer opplevde vi at den ene millionen etter den andre datt ut av skapet, og vi var ikke mer enn noen få timer unna å gi opp. Vi lurte på om det vi drev med, var noen vits. Skulle vi slå klubben konkurs?

– Vi 20 som utgjorde gruppen Fattige fettere, ble enige om å kjøre på, og Njål Berge tok lederansvaret. Da kjørte vi på. Men det var mange tunge møter utover sommeren og høsten.

– Etter 9-1-tapet i Stavanger kom Patrik Bäärnhielm inn. Vi i Powerplay Club ble kontaktet av en forretningsforbindelse og slo til. Samtidig har Sjur Rakstad Larsen og Rune Gulliksen vært heldige med spillerkjøpene, og etter tapet i Stavanger da alt så mørkt ut, kom det 2.500 tilskuere, som ga oss inspirasjon til å fortsette. Nå skal vi bygge stein på stein. Vi har sagt vi skal drive klubben på dugnad ett år til, men lukker ikke døra etter det. Dette er jo hobbyen vår.

I dag starter sluttspillet, og Storhamar møter Lillehammer i den første kvartfinalekampen.

– Hvor langt går dere?

– Til finalen. Vi slår ut Lillehammer i kvart’n, Vålerenga i semifinalen og møter Stavanger i finalen. Men det blir jevne kamper hele vegen, sier Kim Skogheim, som ønsker at hockeysesongen skal vare så lenge som mulig. Han tar gjerne 21 sluttspillkamper som krones med at «bøtta kommer hjem».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00