HA-sporten har i tett samarbeid med statistikk-guru Eirik Johansen funnet ut at mange spillere benytter seg av ligaens svake kontrollsystem til å juge på seg assister de ikke skulle hatt. Så langt har 122 assister blitt feilført.

Eirik Johansen har spilt over 250 kamper i 1. divisjon i Norge, og har latt seg irritere over de mange poengene som ikke blir ført riktig i den norske eliteserien.

– Jeg har alltid vært opptatt av at poengene skal være riktige, og jeg har notert meg at det har vært mange spillere som har fått poeng som de egentlig ikke skulle hatt. Til slutt ville jeg finne ut hvor mange som blir stjålet, og tallet var mildt sagt sjokkerende. Over 100 feilførte assister er langt mer enn jeg trodde, sier Johansen, som er overrasket over alt rotet i sekretariatene.

– Frisk Asker og Kongsvinger kommer lengst ned på listen. Frisk Asker mangler faktisk to pasninger, mens Kongsvinger er kun én i minus. I Asker var det feil målscorer ved en anledning, men der byttet de målscorer i kampen etter. Med andre ord ble det feil begge steder, sier Johansen, som håper på endringer.

– Jeg håper denne saken kan være med på å hjelpe ligaen til å få et system som fungerer bedre enn det systemet som er nå, sier Johansen.

Dahlstrøm vil ha endringer

TV 2s ekspert Ole Eskild Dahlstrøm forteller til HA-sporten at han ikke er overrasket over det høye antallet han blir presentert.

– Under forrige landslagspause i Stavanger spurte jeg dommersjefen og flere i forbundet om akkurat dette. De hadde ingen konkrete svar. Jeg skulle veldig gjerne ønske meg at det var noen eksterne som satt på siden og fulgte med på at poengene ble ført riktig. Det kommer spillere til Norge med store bonuser, høye forventninger og gode lønninger. Og mange av dem prøver å skaffe seg lette poeng. Spillerne måles kun etter poeng. Vi må få endret på det systemet som er nå, sier Dahlstrøm, som ikke er nådig med spillerne som lurer til seg poeng.

– Det er noe av det verste du kan gjøre som lagspiller. Jeg vil si at det er verre enn å filme på isen. Det ødelegger garderober når spillere løper rundt og juger på seg poeng de ikke skal ha. Dette er en forferdelig uting, og vi må få det bort. Dette har foregått i lang tid nå, og jeg håper det kan bli satt mer fokus på dette. Systemet må endres for at ikke dette skal få fortsette å blomstre, sier Dahlstrøm.

Södergren skylder på klubbene

Håkon Södergren, som er leder i Eliteserieforeningen, reager sterkt på det høye tallet.

– Det er overraskende å høre at det er så mange spillere som jukser til seg poeng. Vi jobber med å få sporten til å se så bra ut som mulig, og da er det skuffende å høre om så mange feilførte assister. Vi har begynt med målkameraer for at det skal være rettferdig for alle. Å juge på seg poeng er ikke rettferdig. Hadde noen gjort det mot meg da jeg spilte, hadde jeg ikke tatt det pent, sier Södergren, som er overrasket over at lagledere, oppmenn og andre dugnadsfolk ikke er ærligere enn hva de åpenbart er.

– Vi har ikke ressurser og mulighet til å granske hvert eneste poeng som blir delt ut. Vi stoler på at klubbene leverer riktige tall og at dommerne følger med så godt de kan.

– Hva kan dere gjøre for at det skal bli slutt på all poengstjelingen?

– Jeg har ikke rukket å tenke så mye på det ennå. Men det er klart at vi må gjøre noe med denne situasjonen. Så langt har vi stolt på klubbene, men det er tydelig at ikke alle har levert riktige tall. Det kan bli aktuelt å møte klubbene for å snakke om situasjonen. Men jeg kan ikke si så mye mer akkurat nå, sier Södergren.

Frikjenner dommerne

Dommersjef Geir Thomas Olsen mener dommerne ikke kan ta skylden for at spillere er uærlige, og velger å kritisere lagene.

– Det første jeg tenker er at det må være noe fundamentalt galt med den indre justisen i veldig mange av klubbene, sier han.

Olsen mener at dommerne har for mye å følge med på, og at systemet er basert på tillit med dommere, lagledere og spillere.

– Spillet går ofte veldig fort, og dommerne må følge med på det som skjer. De stoler på at de får korrekte assister, sier Olsen.

– Men bør ikke dommerne sjekke på video at det er blitt gitt riktig assist etter kampen?

– Jeg synes ikke vi skal legge dette på dommerne. De fleste av dem skal på jobb dagen etter, dømme ny kamp to dager etter. Det er lite ressurser. Men her bør vi sette oss ned og finne en løsning som fungerer bedre. Jeg vet at det har vært situasjoner der dommerne har nektet å skrive under på en kampprotokoll der det har vært en haug av feilaktige andreassister som ikke skulle vært der. Da har det blitt rabalder fra de klubbene det gjelder, sier Olsen, som gjerne skulle sett at VM-systemet ble praktisert i Norge.

– Der gjøres det ikke mange feil. Dommerne skriver ikke under før alt er sjekket flere ganger, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00