VANCOUVER: Nå reiser sportssjefen i Norges ishockeyforbund hjem for å formidle mer om hva som skal til.

- Det er bare å trene på med bra doser, men det har vi jo visst hele veien. Det er nok litt som i andre idretter, som vi får anledning til å prate litt mer med her under OL enn det som er vanlig, fastslår Petter Salsten og understreker noe viktig:
- Vi er færre spillere i Norge enn i mange av landene vi møter her, og da vi ikke trene mindre, og tro at vi skal bli like gode som de vi kjemper med. Da snakker vi ikke om seniorspillere, men de aldersbestemte spillerne fra 15 til 19 år, sier Petter Salsten.

100 kilo og har alt
Den tidligere spilleren, treneren og lederen i Storhamar har spilt tre OL-turneringer i sin aktive karriere som ishockeyspiller, fra 1988 til 1994, og har 92 offisielle landskamper.

- Det er lenge siden, gitt. Men backene har blitt dårligere, spøker Petter Salsten og ler.
- Det er spennende å se på nivået nå. Dette er topp, topp trente atleter, og de beste ishockeyspillerne veier 100 kilo men er likevel eksplosive, sterke og raske. Jo bedre de er, desto mer profesjonelle er spillerne. Når Crosby og Ovetsjkin tråkker til, da går det fort.

Trener-utfordring
Etter hvert eneste mesterskap evaluerer Norges ishockeyforbund godt, og ser på hva som kan gjøres bedre og annerledes.

Så skal det formidles til talentene i alle klubbene og på de aldersbestemte landslagene.
En av utfordringene Salsten har er at mange av trenerne på aldersbestemte lag ikke vet hva det handler om på toppnivå.
- Det må vi prøve å formidle best mulig etter slike OL-turneringer. Trenerne kan ikke legge lista på GETliga-nivå og være imponert over det som presteres der, hvis vi skal nærme oss verdens beste. Heller ikke den svenske eliteserien er god nok i forhold til det vi har sett i OL. Det er jo ikke vi i forbundet som bestemmer hvor mye det er nødvendig å trene, det er nivået internasjonalt.

Flere gode eksempler
Forbundet forsøker å legge til rette for riktig trening og mengde for sine talenter, men er klar over at noe av det viktigste, motivasjonen, må spillerne ha sjøl.

- Den gløden viljen til å se hvor god «jeg» kan bli, kan ikke vi bestemme. Det som er helt sikkert er at unge spillere må like å trene, de må like prosessen for å bli god som Torbjørn Orskaug sier, ikke bare spille kamper. Da er alt mulig.
Salsten trekker fram Mats Zuccarello Aasen, Patrick Thoresen og Marius Holtet som eksempler på spillere som har denne motivasjonen.
- Det er mulig å nå opp sjøl om man er vokst i blokkene på Hamar vest, hvis man er villig til å gjøre jobben. Det som er viktig er at det ikke finnes noen snarveier til NHL, enten man kommer fra Russland, Canada eller Hamar!
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.