HAMAR: - Vi prater om et lengre løp her, og har en langsiktig plan. Tanken er at Michael etter hvert kan være hovedtrener alene eller i et team, sier daglig leder i Storhamar Carl Oscar Bøe Andersen.
På spørsmål om hvorfor Smithurst ikke ble vurdert i rollen som hovedtrener nå, er begge enige i svaret om at han vil ha godt av å bygge seg opp noen flere erfaringer først.
- For å svare helt ærlig på det, mener jeg at Michael har godt av å vente litt. Han hadde en kjempekarriere som spiller, og er i ferd med å begynne på trenerkarrieren, og har hatt verv i Frisk Asker i tillegg til trener 2-utdannelsen sin. Det handler om å få mer kjøtt på beinet og bygge seg en erfaringsdatabase som gjør ham mer trygg, sier Coba.

Helten i mot VIF i 2004
Det er fornuftig, mener Smithurst.
- Det kan være greit å miste den naiviteten omkring hva man tror det å være trener er. Rett og slett bygge opp litt kynisme og sin egen filosofi, sier Smithurst, som vel for alltid vil bli husket for det avgjørende målet i forlengningen i den sjuende NM-finalen mot Vålerenga i 2004. Foran 7.500 tilskuere i OL-Amifen sendte han i vei en puck som snek seg i nettet.
- Uten tvil høydepunktet i min spillerkarriere. Jeg kan bare takke hockeygudene, for det var snakk om tilfeldigheter, sier Smithurst, før han gjennom neste uttalelse viser mye av det han ønsker å stå for også som trener.
- Jeg trodde aldri at jeg var den beste. Men jeg visste hva jeg var god på. Jeg liker å tro at jeg var ydmyk som spiller, og vil også være det i trenerrollen.

Må akseptere sin rolle
Michael kommer med følgende eksempel:
- Det handler mye om å akseptere sin rolle. Jeg tror ikke jeg spilte ett eneste power play i Storhamar. Men jeg spilte veldig mye i undertall. Det var på en måte mitt bidrag. Alt handler om å verdsette sin rolle som viktig, og samtidig sette pris på dem som har en annen rolle. Hockey er et rollespill, og det er trenerens jobb å komponere det best mulig.

Spillerne må skjønne det selv
I påvente av at klubben får på plass en ny hovedtrener, skal Smithurst ta seg av sommertreninga.
Foreløpig kjenner han ikke til så mange av spillerne utenom A-laget, men vil gjerne starte med blanke ark for å gjøre seg opp en egen mening.
- Det er fort gjort å sette spillere i bås. Det vil jeg ikke. Derfor vil jeg bruke sommeren på å lære å kjenne hvem som vil være med på dette, sier Smithurst, og er med det inne på mye av nøkkelen i sin filosofi.
- Vi skal gjøre alt vi kan for hjelpe spillerne. Muligheter gis, men ingen garantier. Vi skal skape en treningskultur, der spillerne selv må våge å være seriøse. Å bli god koster, men man får masse igjen for det.
Smithurst skal også ha jevnlig kontakt med trenerne på U17/U19, og bistå sportslige ledere i YA, med Tom Erik Olsen i spissen.
- Treningskulturen i Storhamar har vært bra lenge, men det har også vært litt både og. I vår ungdomslinje står individet i fokus, og de signalene Michael sender ut om at man må ville ta konsekvensene av det å bli god, er dødsviktige, sier Coba.
- En av fellene lagidrettene har gått i, er at alle skal gjøre det samme. Jeg innbiller meg at Michael har sin styrke på å utnytte spillerne på en helt annen måte, avslutter Storhamars daglige leder.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00