SARPSBORG: Det er ikke mer enn to uker siden HA-sporten hadde en sak på at Storhamar Dragons lå nederst på formtabellen i norsk ishockey.

Nå ser formtabellen på de fem siste kampene slik ut:
1. Storhamar: 12 poeng.
2. Manglerud Star: 10 poeng.
3. Lørenskog: 8 poeng.
4. Vålerenga og Sparta: 7 poeng.

- Ubeskrivelig følelse
- Jeg er imponert over måten vi har kommet tilbake på. Jeg tar av meg hatten for gutta, sier trener Rune Gulliksen.

Før denne perioden, bestemte han og Ole Eskild Dahlstrøm seg for å bruke alle rekkene i hver match. I går spilte 4. rekka, med Eirik Børresen, Trygve Hillestad og Ørjan Mikkelsen til det gjensto tre minutter.
Til sammenligning var Sparta nede på både tre og to rekker.
Gulliksen tror mye av årsaken til den radikale endringen ligger akkurat der. Samtidig som unggutta er blitt bedre, får også de etablerte mer avlastning.
- Den følelsen man som trener får når man ser unge spillere nede og tekker skudd, og en sånn offervilje på samtlige spillere, er vanskelig å beskrive. Laget som helhet har vokst etter at også 4. rekka kom inn så mye som nå.

- Det lukter bønder
Dahlstrøm skyter inn at mange flere nå føler delaktighet. At det også betyr en del for den enorme offerviljen til å pådra seg blåmerker for laget i går.

- Nå begynner de andre lagene å se bak seg på tabellen, og spør seg om det begynner å lukte bønder. Da må dem passe seg, for bønda er i rute, gliser Dahlstrøm.
Trenerduoen presiserer at humøret innad i prestasjonsgruppa har vært på topp hele veien.
- Vi har hatt tro på at vi kan lykkes hele veien. Og selv om det har gått tungt har vi hatt tro på at vi har vært nær å lykkes. Det er snakk om å justere litt på en back og en løper, og så får vi kanskje ett baklengsmål mindre mot oss.
- Det var snakk om marginer da, og det var en del marginer i dag også, sier Dahlstrøm.

Over- og undertall
Det første assistenttrener Dahlstrøm gjorde etter matchen, var å sette seg ned ved datamaskinen for å studere statistikken. Og noen av tallene fra gårsdagens triumf er spektakulære.

Storhamar spilte i 16 minutter og 44 sekunder i undertall - uten å slippe inn mål.
- Det er så godt som norgesrekord. Normalt skal man få minst to baklengsmål på så mange minutter.
Samtidig var dragene gode der Sparta feilet. På tre minutter og 44 sekunder satt to pucker i garnet.
- Vi hadde tre powerplay og scoret to mål. Det gir en uttelling på 66 prosent. Det vanlige er 18-19 prosent, sier Dahlstrøm.
Rune Gulliksen nærmest svevde ned trappene til garderoben etter den tredje toppskalpen på ei snau uke.
- Det er lov å sveve litt innimellom. Vi kan selvfølgelig komme ned i en svakka igjen, men nå har både vi og de andre sett at hva vi er gode for.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00