PHILADELPHIA: NHL-spillerne får lønn fra sine klubber bare under seriespillet hver sesong.

Utover det har ikke klubben noen forpliktelser.
I sluttspillet er det NHL-organisasjonen som betaler lagene etter hvor langt de kommer i Stanley Cup, basert på en avtale foran hver sesong.
Det står i skarp kontrast til hvordan det fungerer i for eksempel norsk serie og europeisk ligaer i hockey, der spillerne får lønn også i sluttspillet.

Alle får likt
- Alle spillerne i Philadelphia får den samme summen i sluttspillet i år. Det hjelper ikke hva du heter da, når bonuspengene skal fordeles. Førsterekka og fjerderekka får det samme, bekrefter Patrick.

Hvor mye penger det er snakk om i år, er det ingen som vil bekrefte.
I fjor kunne imidlertid spillerne, trenerne og laglederne i Detroit Red Wings motta 25.000 dollar hver for å ha blitt slått ut i conference-finalen i vest.
Med tap i Stanley Cup-finalen, hadde beløpet nesten doblet seg til 45.000 dollar, mens finale-seier ville gitt 75.000 dollar.

Litt for de yngste
Med dagens kronekurs, vil det si at finaleseier hadde gitt i underkant av 400.000 kroner, i tillegg til det uvurderlige i penger å kunne løfte verdens eldste idrettspokal.

Taper Thoresen og Flyers i conference-finalen for de østlige lagene i NHL, venter det en bonus på om lag 25.000 dollar.
For stjernespillere som Patricks lagkamerat Daniel Briere, betyr ikke sluttspill-bonusene spesielt mye. Han tjener ti millioner dollar i året uansett.
For unge spillere med lave grunnkontrakter, som Patrick, kan det imidlertid værer greit å spe på inntekten med en finaleplass.

Har til salt i maten
Patrick er inne i sitt andre år på sin rookie-kontrakt i NHL. Gjennom avtalen hadde han mulighet på ei årslønn på 542.500 dollar denne sesongen, dersom han hadde spilt alle kampene.

I NHL deles nemlig årslønna på antall dager serien varer, normalt om lag 180. Så får spillerne betalt etter hvor mange dager de var i NHL-klubben.
For Patrick Thoresen, som har vært litt i AHL, litt i Edmonton og litt i Philadelphia, vil det si at han får utbetalt om lag to tredjedeler av lønna denne sesongen, det vil si 360.000 dollar, fra Edmonton og Philadelphia, og 60 dagers AHL-lønn, som er mye lavere.
Totalt snakker vi om ca. 1,9 millioner norske kroner. som spiller i verdens hardeste hockeyliga, tjener han dermed mindre enn enkelte spillere i tippeligaen i Norge.

Minstelønna øker
Thoresen har, som nevnt, økt lønna si med et femsifret antall dollar siden forrige sesong.

Mens minstelønna i fjor var 450.000 dollar i året, er den 475.000 denne sesongen og 500.000 neste sesong.
På grunn av svært lav kronekurs, har han til tross for økningen, likevel gått ned i lønn i norske kroner denne sesongen.
PS! Den nye lønnsavtalen i NHL etter lockouten i 2004-2005, sier at det ikke er tillatt for en klubb å gi bonus til noen spillere for innsatsen i sluttspillet, med mindre klubben vinner Stanley Cup-pokalen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.