OSLO: I går var ledere og trenere i eliteserieklubbene i ishockey samlet til det årlige presseseminaret før seriestart.

HA-sporten tok en runde for å få reaksjoner på nye Storhamar.

- Bra for norsk hockey
Frisk-trener Sune Bergman tror det er bra for norsk hockey, og målet om å få opp flere egne spillere.

- Jeg har skjønt at dette avhenger litt av økonomi også, men uansett er en ungdomssatsing bra. Det har fungert veldig bra i Frisk-Asker, sjøl om vi også har hatt noen gode utlendinger. Vi er ikke i nærheten av budsjettene til mange av dem vi konkurrerer mot. Derfor må vi få fram egne spillere også. Men det er viktig at de unge spillerne vil dette sjøl. Det nytter ikke å kjøre et slikt prosjekt uten å ha med spillere som er motiverte. De må skjønne hva som kreves, og da er det skikkelig spennende og moro, sier Bergman, som liker utviklingen med færre utlendinger.

Forskjellige budsjetter
- Det å hente inn utlendinger kan også være usikkert. Det har mange fått erfare. Jo lenger ned i hyllene du må plukke, på grunn av økonomi, jo mer usikkert er det.

Storhamar har et budsjett på A-stallen, inkludert støtteapparat, på 4,5 millioner kroner. Frisk har halvparten.
- Det gjelder å få mest mulig ut av pengene. Der er en ungdomssatsing en viktig del, sier Sune Bergman.

Synes det er vanskelig
Vålerenga-direktør Jan Tore Kjær har ryddet skikkelig opp i spillerstallen foran kommende sesong.

Det betyr flere nye utlendinger.
- Vi sa at vi skulle gjøre det samme som Storhamar gjør nå, men utfordringen er å finne den riktige balansen. Dette tar tid. Ungdomssatsing er veldig bra for norsk hockey, men det kan ikke bare være det. Det ser uansett bra ut i Storhamar. Vi satser på en miks nå, og snittalderen vår er på 24 år. Det synes vi er bra, sier Kjær, og fortsetter:
- Vi får opp mange unge og lovende spillere. Utfordringen er å få dem til å bli skikkelige seniorer. Mange er godt trent, og vil mye, men det sitter ganske mye i hodet også. Du må være tøff nok.
Vålerenga-direktøren tror flere norske spillere blir hentet av utenlandske klubber i framtida.

- Flere vil reise ut
- Jeg tror flere kommer ut, og det må vi leve med. Det er ikke slik at gode norske hockeyspillere vil spille i Norge hele karrieren. De tidene er slutt.

Kjær tror Storhamar vil gjøre det bra denne sesongen.
- De har mange gode spillere, og flere av de yngre har tatt et steg, kan det se ut som. Jeg tror det blir en jevn serie.
- Er Vålerenga bedre denne sesongen?
- På papiret er vi mye bedre, sier Jan Tore Kjær.
Og han har målsettingen klar:
- Vi går for å vinne både serien og kongepokalen. Forrige sesong var veldig skuffende for oss.

Mye kjent
Åge Ellingsen i Lillehammer kjenner igjen mye i Storhamar nå.

Dette er nemlig ting Lillehammer har drevet med en stund.
- Dette er veldig viktig for norsk hockey. Jeg tror flere vil gjøre det samme. Og så håper jeg at Storhamar ikke gjør det kun på grunn av økonomi. Det tar tid å få fram egne gutter. Det gjelder å være tålmodig, og tenke langsiktig. Det er tøft å komme opp. Ungguttene konkurrer med spillere som kanskje er ti år eldre. Det er tøffe tak, sier Åge Ellingsen, som synes Storhamar ser bra ut.
Lagene møtes i serieåpningen torsdag.

Tok sjølkritikk
Morgan Andersen er ny sportssjef i Stjernen. Han tok sjølkritikk på vegne av klubben i går.

Og roste blant andre Storhamar.
Temaet var spillerutvikling.
- Vi må se framover, og bli mye bedre på spillerutvikling. Nå er målet å få til et hockeygymnas allerede neste år. Hvis ikke mister vi neste generasjon hockeyspillere, sier Andersen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.