Patrik Bäärnhielm går foran på isflata. Nå skal han lede Storhamar utenfor isen også. Som klubbens nye daglig leder.

Med pc’n under armen haster han av gårde ut i bilen. Et sponsormøte venter. Det er bare en time siden han gikk av isen etter å ha blitt pisket av Aleksander Smirnov.

Det blir doble bytt på Bäärnhielm nå, for å bruke hockeyspråket.

Og det passer bra. For nesten hele livet hans har bestått av hockey. 

Nå blir det enda mer.

– Jeg er en hockeynerd, sier han til HA-sporten.

Men han er ydmyk overfor oppgaven som venter ham. Han vet det blir tøft. Ikke bare fordi det er nye oppgaver, men også fordi det blir lange dager. Med kona Maiken og deres relativt nyfødte sønn Calle boende på Lillehammer, blir det en time i bil klokka seks om morgenen før han er hjemme igjen på kvelden klokka åtte.

– Jeg hadde aldri tatt jobben uten teamet rundt meg – Jostein (Smeby), Maren (Stensby) og alle de på dugnad, Powerplay Club og Fattige fettere. For ikke å snakke om Maiken hjemme. Hun tar en stor oppgave alene hjemme nå, sier Bäärnhielm.

I likhet med mange andre utlendinger som har kommet til Storhamar, har han latt seg fascinere av det enorme samholdet i klubben. Han merket det fra dag én, selv om han kom dagen etter det forferdelige 1-9-tapet i Stavanger i september i fjor høst.

– Fra første dag kjentes det veldig bra. Vi lå på 9. plass på tabellen. Det kunne bare gå en vei. Jeg kom inn bra sånn sett. Det var samling i bånn. Bare noen timer fra konkurs. Man blir ydmyk i en slik situasjon, og jeg har aldri opplevd et lignende samhold. Det er bare god vilje og hjerte for klubben over alt. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier han.

Elsker trening og kamper

Selv om han nå har takket ja til jobben som daglig leder, poengterer han at det ikke betyr starten på slutten av ishockeykarrieren hans.

– Jeg skal spille ishockey i mange år til. Jeg elsker å trene og spille kamper. Jeg kjenner ingen forskjell fra da jeg var 15 år. Det finnes ikke noe bedre enn å spille ishockey. Og jeg elsker livet i hockeygarderoben. 

– Det er viktig å få med at når jeg kommer inn i garderoben, så er jeg på lik linje med de andre spillerne. Jeg kommer fra min jobb. De andre kommer fra sine. At jeg er daglig leder i Storhamar, er det ingen som skal tenke på da, sier svensken.

Han vokste opp i Nord-Sverige og gikk gradene i Luleå. Etter hvert ble han lånt ut til både Piteå og Boden, men han fikk også nærmere 50 kamper i Elitserien i Sverige for Luleå, selv om han aldri ble noen stjernespiller der.

– Jeg burde kanskje trent enda litt mer i mine aller yngste dager. Og jeg begynte kanskje litt seint. Jeg var åtte år da jeg startet. Nåløyet er så trangt i Sverige, og mange som vokser opp i Sverige satser kanskje enda mer helhjertet enn ungdom i Norge. Du kan aldri si nei når treneren fra A-laget spør om du kan komme på trening. Da ringer han en annen neste gang, for det er alltid en ved siden av deg i garderoben som er like god.

32-åringen understreker at han heller ikke er ansatt for å passe på økonomien i klubben. Han skal ikke forhandle om kontrakter med andre spillere, men han skal heller skaffe ekstra inntekter til klubben og sørge for at Storhamar har et godt forhold til sine samarbeidspartnere.

– Relasjoner er min sterke side. Sosiale relasjoner. Det er kanskje første gang en hockeyspiller får en slik jobb ved siden av av å fortsette ishockeykarrieren, men jeg gleder meg til å dra på jobb hver eneste dag nå. For fem år siden tenkte jeg kanskje at jeg skulle bli trener. Jeg tenkte ikke på en administrativ stilling. Nå føler jeg dette er riktig for meg, sier Bäärnhielm, som mener han blir mest å finne utenfor kontoret som daglig leder.

– Sponsorer er utrolig viktige for oss. Vi har drøyt 100 samarbeidspartnere, og jeg begynner å kjenne en del av dem bra, men det tar tid å besøke alle. Alle er imidlertid positive og bidrar bra for klubben vår.

Faren ble imponert

Patrik Bäärnhielm legger ikke skjul på at at han er stolt av Storhamar. Etter å ha vært i både Lillehammer, Sparta og Stavanger i tillegg til de svenske klubbene han har spilt for, føler Patrik Bäärnhielm at han har kommet hjem i Storhamar.

– Det er bare å se på Christian Larrivee, Eirik Skadsdammen, Joakim Jensen og Pål Johnsen. Alle trives og er en del av Hamar.

– Sist sesong var utrolig. Vi hadde Kongsvinger på en tirsdag her med 3.000 mennesker på tribunen. Vi hadde et snitt på 3.400 tilskuere. Min pappa var her da vi hadde 7.000 mot Vålerenga. Han smilte da han konstaterte at det var 5.800 hos Luleå samtidig i Elitserien, sier 30-åringen.

Som alle andre som vokste opp i Luleå med ishockeykølle på gutterommet, drømte også Patrik Bäärnhielm om å spille i NHL. Det nærmeste han kom var å spille med flere andre som kom seg dit eller allerede hadde vært der.

– Jeg har spilt med mange som har tatt steget. Mikael Renberg, Thomas Holmström, Niklas Wallin og Justin Williams. Alle veldig gode hockeyspillere. De hadde det lille ekstra, sier Bäärnhielm.

Med Champions Hockey League på programmet allerede i neste uke, kommer rutinen til Bäärnhielm godt med. Han vet veldig godt hva som venter Storhamar.

– Det blir spennende. Det blir også moro for publikum å få litt eksotiske lag på besøk. Det er toppnivå i Europa vi snakker om her, men i så få kamper kan alt hende. Vinner vi en kamp, så kan alt skje, mener Bäärnhielm.

Han mener dessuten at Storhamar har en helt annen bredde denne sesongen. Det blir viktig både i CHL og i seriespillet.

– Bredden betyr mye. Stavanger hadde drøyt fire rekker forrige sesong. Det var kanskje det som skilte oss fra dem i finalespillet.

Skryter av Sasja

– Men hva med de unge spillerne som nå får mindre spilletid?

– Det blir mindre spilletid for de unge, men vi går for å vinne. Det er eliteidrett vi snakker om. Det er bare å kjøre på. Det går ikke å synes synd på seg, selv om livet føles urettferdig. Før eller siden møter de uansett motgang, sier Bäärnhielm, som spår at vi kan se fram imot en mye tøffere liga.

– Mange har et bedre lag. Sparta satser tung. Stavanger blir like gode. Lørenskog satser også veldig hardt. Og så blir det spennende med Vålerenga.

Bäärnhielm mener også at Storhamar har et trumfkort på trenersiden med Aleksander Smirnov.

– Vi merker at han har tatt det opp et steg. Det er litt hardere nå. I tillegg har han en veldig erfaring som trener og spiller som han deler med oss. Han kjenner hele tiden på seg selv hva som skjer på isen. Vi må huske på at det aldri har vært så mange gode spillere i Russland som under tiden han vokste opp og spilte.

– Hvordan er han i garderoben?

–Han er trivelig når det er naturlig. Og han er hard når han føler han må være det. Han er en veldig god trener.

Sier Storhamars daglig leder.

Og spiller.

– Han har klare lederegenskaper

Det var Njål Berge som selv kom på ideen om hvem som kunne erstatte ham som daglig leder.

Berge hadde stillingen på dugnad under snuoperasjonen forrige sesong. Fra 1. august har Patrik Bäärnhielm tatt over i en 70 prosent stilling.

– Det er perfekt hvis gamle spillere kan være daglig leder, men det er unormalt. Det er mange som uttrykker skepsis til dette. Og det kan hende det er for krevende, men det er en sjanse som er verdt å ta. Hvis vi lykkes har vi en daglig leder for de neste ti årene.

– Men hvorfor akkurat Patrik Bäärnhielm?

– Det er en refleksjon jeg har gjort. Det er mitt initiativ, men vi opplever at han har klare lederegenskaper. Så tenker jeg «hire for attitude and train for skills». Og det er bedre at du gjør feil enn at du ikke gjør noe.Dessuten får han uvurderlig støtte av Mattias Saxrud, Jostein Smeby og Maren Stensby, sier Njål Berge om nyansettelsen av Patrik Bäärnhielm i Storhamar Hockey.

PS! Storhamar spiller sesongens andre treningskamp i dag borte mot Lørenskog klokka 14.00. Romerikes Blad streamer den kampen og Hamar Arbeiderblad vil linke opp sendingen på h-a.no slik at alle som vil også kan få se det oppgjøret.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.