I kveld braker det løs, den første kvartfinalen i best av syv-serien mot Sparta Sarpsborg.

Når fredagens kamp begynner, er det tredje året på rad at de to lagene møtes i sluttspill. Alle gangene har Storhamar gått seirende ut av duellen.

Mye takket være en Sparta-keeper som har sluppet inn for mange baklengsmål.

Altfor mange baklengsmål.

Vond statistikk

Siden Tommy Johansen forlot Storhamar til fordel for Sparta, for drøyt to sesonger siden, har han voktet sarpingenes mål mot Hamar-laget 13 ganger.

I løpet av de kampene har han måttet se 52 pucker gå inn bak ham i målet.

Det gir et snitt på fire baklengsmål per kamp.

Ole Eskild Dahlstrøm forteller til HA-sporten at historisk sett, så er det vanskelig å vinne kamper med mer enn fire baklengsmål i sluttspillet.

– En gammel «regel» er førstemann til tre mål i sluttspillskamper. Hvis man slipper inn tre mål, da vinner du ikke mange kamper i et sluttspill, forteller Dahlstrøm, som er klar på at keeperne spiller en helt avgjørende rolle i sluttspillet.

Overtak på «tigeren»

På de 13 kampene Johansen har voktet Sparta-buret mot Storhamar, har Hamar-laget heller ikke kommet dårlig ut av møtene.

Elleve ganger har Storhamar vunnet mot Sparta de siste to sesongene, hvor Spartas førstekeeper har stått mellom stengene mot Hamars hockeyhelter.

Dersom man legger den statistikken til grunn, vil Storhamar ha et overtak på Sparta og Tommy Johansen.

Trenden har snudd?

Denne sesongen har imidlertid trenden sett ut til å snu litt.

På fem seriekamper denne sesongen, har Sparta gått seirende ut av tre av møtene, mens Storhamar kun har to seiere med Johansen mellom stengene.

Under Storhamars 3-2-seier, etter straffeslag, borte mot Sparta tidligere i sesongen, var det andrekeeper Anders Johansson som voktet sarpingenes bur.

Det betyr at Storhamar har klart å overliste Tommy Johansen elleve ganger på fire kamper, som gir et snitt på 2,75 baklengsmål per kamp for Sparta-keeperen.

HA-sporten har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Tommy Johansen uten hell.

Kanskje nervene allerede spiller sarpingenes sisteskanse et puss?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00