VIKTIG: Mads Hansen blir viktig i kampen om å unngå nedrykk. Tyskland-kampen blir nøkkelen.

Foto: Henning Rugsveen

HAMAR: For fakta er at det ikke har skjedd så mye i norsk hockey de siste sesongene.

Det gjelder også landslaget.
Dessverre.

Norske utlendinger
For de store nasjonene er fortsatt gode, og de kommer alltid med solide tropper, sjøl om mange av NHL-stjernene ikke er med.

Mange nasjoner har så mange spillere å ta av, mens Norge fyller på med utlendinger som har fått norsk pass. Denne gangen er det snakk om backene Mathias Holmstedt og Juha Kaunismäki.
Det er selvfølgelig et svakhetstegn at Norge ikke klarer å fylle på med «egne» spillere. Og jeg synes det er litt rart at Roy Johansen velger for eksempel Holmstedt foran Storhamars Lars Løkken Østli.
Som er norsk.
Lovende.
Og framtida.

Gode unggutter
Men lyspunktene finnes, altså unge, lovende norske gutter som får sjansen. Jeg tenker på Mats Zucarello Aasen og Mats Frøshaug. Sistnevnte er et ukjent navn for mange, men har vist seg skikkelig fram i treningskampene. Han går hockeyskolen sin i Linköping i Sverige, og har fått plass i A-stallen der kommende sesong.

Aasen skal til Modo og spille sammen med Patrick Yetman & co.
Andre nøkkelspillere blir Per Åge Skrøder, Tommy Jakobsen, Mats Trygg, Anders Myrvold, Mads Hansen og Anders Bastiansen. De har rutinen, sammen med målvakt Pål Grotnes, som trolig blir førstevalget bakerst.

Som før
Hvordan skal Norge klare seg? Jo, det blir som så mange ganger før. Det er snakk om at målvaktene redder litt ekstra, og at spillerne holder seg unna utvisningsboksen. Det gjør de best ved å holde bra fart på skøytene, og unngår unødvendige hektinger.

Og så må de være effektive. De få, store sjansene som dukker opp, må settes i mål.
Nøkkelkampen i forhold til å komme til mellomspillet, og unngå kjøret for å unngå nedrykk, er mot Tyskland. Tyskerne er tradisjonelt et fysisk lag som banker på fra første dropp. Der blir utfordringen å være disiplinert og spille enkelt i egen sone.
Slik Aleksander Smirnov lærte Storhamar-spillerne denne sesongen.
Slik det ser ut nå er det tvilsomt om det blir noe VM på Patrick Thoresen (se egen sak). Det svekker selvfølgelig landslaget.
Derfor må de andre ta ansvar.
Og kjempe inn plassen i A-VM.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00