HAMAR: Storhamar har valgt å kutte ned på antall utlendinger, og satser hovedsakelig på å bygge opp et nytt slagkraftig lag med egne unggutter.

- Det er en langsiktig satsing, men det betyr ikke at vi har god tid. Ting tar tid, men det må være en fornuftig progresjon, sier Torbjørn Orskaug.

Godt nok forberedt?
På alle områder gjelder det å være seriøs og legge ned kvalitativt godt arbeid hver eneste dag om en ønsker å bli best. Så også i ishockey.

- Vi har enda mer å gå på. Vi må være ekstreme, sier Orskaug.
Han tenker også på dem som ennå ikke har tatt steget opp på A-laget.
- Morgendagens menn må være seg sitt ansvar bevisst. De må våge å tenke etter om de er klare for å møte motstanden med alt hva det innebærer. Hvis vi skal lykkes, må de nedenfor A-laget ta på alvor hva som kreves, i forhold til tekniske og taktiske ferdigheter, fysiske og mentale egenskaper og tenke over om man er godt nok forberedt på seg selv i en større rolle.
- Skal ungdomslinja bli en suksess, må stadig flere ha den samme ambisjonen. Mange må tørre å tenke større tanker og handle deretter, sier Orskaug.

To begreper
Orskaug er opptatt av at klubben tar best mulig vare på hvert enkelt talent.

- Da må vi også tenke gjennom hva vi legger i begrepet talent, sier Orskaug, og refererer til to ulike begreper. Dette skriver også Orskaug om i sin blogg på Storhamars nettsider.
* Snevert talentbegrep: Å vurdere talentet ut ifra prestasjonsnivået på et tidlig alderstrinn, altså hvor god utøveren er «der og da».
* Utvidet talentbegrep: Evne til å utvikle et potensial opp imot toppen i gjeldende idrett. Ved dette begrepet inkluderes teknikk, fysiske egenskaper, interesse, motivasjon, treningsinnsats, mentale ferdigheter/læringsstrategier og muligheter i miljøet.

Ofte for snevert
Orskaug utdyper:

- Min erfaring er at det utvidede talentbegrepet er riktig definisjon av talent. Ved å følge det snevre begrepet, kan man fort ekskludere de reelle talentene, som kanskje er totalt sett best egnet til å lykkes til slutt, på toppnivå. Min påstand er at vi i for stor grad er for snevre i vår gjenkjennelse og utvelgelse av talenter. Vi ser på prestasjoner og ferdighetsnivå hos unge utøvere, lar oss blende av det og glemmer å inkludere momentene som er nevnt i det utvidede talentbegrepet.

Den største feilen
Da er vi tilbake til systematisk arbeid over tid.

- Treningsinnsats over tid er kanskje den delen av talentbegrepet vi i aller størst grad ser bort ifra, og det vil jeg påstå er den aller største feilen vi gjør, sier Orskaug, og refererer til et sitat av Olaf Tufte i Aftenposten 5. mai 2008.
- «Alle er emner hvis de bare gidder å trene. Talent er det mest oppskrytte ordet jeg vet om».
- Storhamar trenger spillere som er motivert til å forplikte seg til en langsiktig satsing. Eller som Tufte sier, spillere som rett og slett gidder å trene, konkluderer Torbjørn Orskaug.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.