Resultatet ble at EM på skøyter fra og med 2017 går uten 10.000-meteren på programmet. Den erstattes med 1.000-meter slik at distansene i EM blir: 500-meter, 1.000-meter, 1.500-meter og 5.000-meter

Dette syntes ingen av dem HA-sporten snakket med i Vikingskipet i går, noe særlig om:

– Hvis dette er tilfellet, er det bare å gratulere ISU med valget, sa Håvard Bøkko.

Han var ikke spesielt godt fornøyd med vedtaket.

duellene lokker

– Jeg tror ikke én time og 20 minutter med 10.000-meter ødelegger skøytesporten.

Bøkko mener også at EM heretter blir et løp for en helt annen type skøyteløper:

– Nå får sprinterne et løpstilbud til, mens langdistanseløperne mister ett. Det er jo 10.000-meteren som skiller gutter fra mannfolk. Jeg frykter for at dette ikke vil slå an for dem som er glad i skøytesporten. Jeg vil ikke kalle vedtaket skivebom, men jeg tror ikke dette er noe skøytesporten vil tjene på. Jeg tror ikke det vil være noen fordel for rekrutteringen, blant annet. Blant unge løpere tror jeg det er de tunge duellene som lokker, sier Bøkko.

Kupper'n kritisk

Knut «Kupper'n» Johannesen forstår lite av avgjørelsen om å fjerne distansen.

– Jeg synes det er håpløst. Folk liker å se løperne gå mange runder. Det er da ingen idretter som reduserer de lengste løpene? De løper da både 10.000 meter i friidrett og går fem mil på langrenn. Hvis man skal kutte ut 10.000 meter... Jeg håper de ikke gjør det. Jeg vet ikke hva slags folk som har bestemt dette, men de har vel aldri vært på en skøytebane eller i en trikot, sier skøytelegenden til VG.

Heller ikke landslagstrener Finn Halvorsen eller generalsekretær i skøyteforbundet, Halvor Lauvstad er overbegeistret for programendringen, men ser noen fordeler med endringene:

Sprinterne favorisert

Laustad er mest positiv:

– Jeg elsker å se 10.000-meteren og vil savne den i EM, men samtidig blir det spennende med den nye kombinasjonen også, sier Lauvstad.

Han mener det nye programmet i EM blir en fordel for de norske løperne. Samtidig er han glad for at 10.000-meter blir beholdt i VM.

– Det er jo et faktum at andre idretter tenderer mot å begynne med lengre og lengre distanser, sier Lauvstad som antar at motivet med endringen kan forklares gjennom å nå ut til folk og tilfredsstille TV-produsentene.

Landslagstrener Finn Halvorsen mener at ISU med dette vedtaket tar bort tilbudet til en del mennesketyper:

– Vi har nok av korte distanser i alle mesterskap. Skøytesporten burde heller ha orientert seg mot maraton. Jeg ville ikke ha endret løpsprogrammet i den retningen som er gjort, men heller foretrukket en utjevning med et fullgodt tilbud til sprint-, mellom- og langdistanseløperne, sier Finn Halvorsen.

Kramer dropper EM

– Uten 10.000-meter er jeg sjanseløs uansett, sier Kramer som bare har hørt snakk om endringene i løpsprogrammet ble diskutert. Han visste ikke at endringene allerede var vedtatt.

– Jeg trodde 10.000-meteren skulle byttes med 3.000-meter. Å bytte mila med 1.000-meter, synes jeg er vel drastisk. Det blir jo på mange måter et sprintmesterskap. Da går jeg ikke, sier Sven Kramer som synes vedtaket er dumt, men at forslaget, sist det var diskutert for en del år siden, hadde norsk støtte.

– Jeg mener at det er 10.000-meteren som gjør et skøytemesterskap spennende. Det er 10.000-meteren som bygger opp spenningen og er rosinen i pølsa i et allroundmesterskap, mener Sven Kramer.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.