Skillet er mellom dem som klandrer idrettens regelverk for at en utøver mister to hele sesonger og like mange mesterskap selv om det i dommen understrekes at hun ikke mistenkes for bevisst å ha villet jukse, og de som klandrer skiforbundets system for å ha sviktet henne.

Ola Bernhus i Aftenposten tilhører de første. "Fornuften har forlatt idrettens dopingarbeid" er tittelen på hans kommentar.

– Det er mange som Johaug, idrettsutøvere som ikke har dopet seg bevisst, men som har fått karrieren ødelagt av et urettferdig system. I iveren etter å fjerne dopingvanviddet har idretten valgt å se bort fra rettsprinsipper som gjelder skyld og tvil. Målet er å avskrekke, skriver han og konkluderer med at strategien ikke har vært fornuftig.

"Dette er toppidrettens pris" er tittelen på Reidar Sollies kommentar i Dagsavisen.

– Erfarne jurister utenfor idretten reagerer sterkt på Johaug-dommen. Det er det god grunn til. Forseelse og straff henger ikke ihop, hevdes det. Og det gjør de jo ikke når man løfter dette ut i det sivile samfunn, skriver han og spør om idrettens rettssystem har sporet av.

– Ingen skam

"Hun mister ingen tillit" er tittelen på Esten O Sæthers kommentar i Dagbladet.

– Vanligvis er skam et godt vern mot doping. Før denne harde dommen føles for vond skal hun vite en ting: Dette er ikke noe å skamme seg over, skriver han.

– Nettopp fordi det er nødvendig for idretten å knytte bevisst juksing til skamfølelse, må vi som står rundt klare å skille mellom doping og brudd på dopingreglene. Det gjør FIS selv i anken der de innrømmer at Johaug ikke forsøkte å få en sportslig fordel. Derfor er det ekstra trist at enkelte sportskommentatorer har vært opptatt av å viske ut dette skillet. En slik totalt manglende forståelse av avgrunnen mellom bevisst dopingbruk og en ubevisst feil vil over tid svekke arbeidet mot doping.

– Mangler ydmykhet

Leif Welhaven i VG legger derimot ansvaret på det norske skimiljøet og dets manglende ydmykhet. "Ydmykheten som uteblir" er tittel på hans kommentar.

– Hva skal egentlig til for å få på plass en aldri så liten selvransakelse i norsk langrenn? La én ting være klinkende klart: Problemet er norsk, ikke skapt av FIS eller CAS, og det ser skimiljøet ut til å slite med å ta inn over seg, skriver han og hevder at CAS-dommen avslører en systemsvikt i norsk langrenn.

– Retten finner det påfallende at Johaug ikke engang foretok en elementær sjekk av pakken med leppekrem og alarmerende at hun ikke hadde gjennomgått antidopinglæringsprogrammet. Det stusses også over at Sundby-saken ikke førte til økt årvåkenhet fra legens side.

Welhaven påpeker ansvarsfraskrivelse både fra Johaugs og norske skilederes side.

Sløvhet

Kjetil Kroksæter i Adresseavisen legger også skylden på skiforbundet. "Straffes hardt for sløvhet i systemet" er hans tittel.

– Norsk langrenn ble sløvet av sin egen suksess. Det betaler Therese Johaug prisen for nå, skriver han og tar til orde for å skille mellom fornuft og følelser i vurderingen av dommen.

– Ja, det er brutalt for utøveren. Vi skal føle med Therese Johaug. På den annen side er det ingen tvil om at dommen står seg mot lignende tilfeller.

Han kritiserer skiforbundet for utøverkontrakten som påbød løperne å følge legens råd, og for å ha slurvet med bevisstgjøring av utøverne om innholdet i WADA-koden.

Kommer tilbake

Therese Johaugs manager Jørn Ernst tror 29-åringen vil fortsette langrennssatsingen, til tross for at OL-drømmen ble knust av Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

29-åringen var helt oppløst i tårer der hun satt på pressekonferansen i 3. etasje på Hotel Steger-Dellai i Seiser Alm tirsdag formiddag, dagen etter at hun hadde fått vite at CAS økte utestengelsen hennes til 18 måneder. Hun ble dømt til 13 måneder da saken ble behandlet i Norge.

OL i 2018 var Johaugs store mål etter å ha mistet hele fjorårssesongen for å ha testet positivt for clostebol for snart et år siden. Etter at CAS publiserte dommen mot skistjernen tirsdag var imidlertid den drømmen knust.

Comebackdrøm

– Nå må hun bruke noen dager på å la dette synke inn, og få det ut av kroppen. Hun kommer til å fortsette med høydeoppholdet og reise videre til Livigno. Hun liker best å trene og være i naturen. Det fortsetter hun med. Så må vi ta en vurdering. Nå stoppet vår OL-plan i dag (tirsdag), så da må vi legge en ny plan. Hun trenger noen dager på å absorbere dette, sa Johaugs manager Jørn Ernst til NTB.

– Det trengs mye motivasjon for å nå det nivået hun var på, men jeg tror hun klarer det. Etter noen dager tror jeg hun er der igjen, la han til.

Therese Johaug selv poengterte at hun fremdeles har en drøm om å stå øverst på pallen.

– Jeg har sagt at jeg ikke skal gi meg før jeg står på startstrek igjen, og jeg står ved det. Jeg vet ikke hvordan min motivasjon og det mentale vil være framover. Nå blir det VM i Seefeld (2019) som er det neste målet mitt, og det er ett og et halvt år til. Jeg må jobbe med meg selv for å få dette på avstand, sa Johaug til det frammøtte norske pressekorpset.

Hevdet sin uskyld

Det var i september i fjor at det gikk galt for den norske jenta. Hun fikk kremen Trofodermin av landslagslege Fredrik Bendiksen for en solforbrent leppe. Kremen viste seg å inneholde det forbudte stoffet clostebol, og Johaug hadde ikke sett det røde dopingmerket på pakken. Bendiksen tok på seg alt ansvar, men Johaug ble straffet med hjemmel i utøverens strenge egenansvar.

29-åringen har hele tiden hevdet at hun gjorde det man kunne forvente av henne da hun forhørte seg med landslagslegen om det var trygt å bruke leppekremen.

Bendiksen vitnet på Johaugs vegne under høringen i Lausanne, slik han også gjorde under saken for domsutvalget på Ullevaal. Utenom legen var det kun Johaug selv som svarte på spørsmål rundt omstendighetene, som til slutt førte til at OL-drømmen brast.

(©NTB)


Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00