Det er vanskelig å forestille seg at Morten Granhaug, under 24 timer før vi treffer ham i kjempehumør på Elverum sykehus, hadde hatt hjertestans.

For etter 16 minutters spill under femtedivisjonskampen mellom Nordbygda og Sørskogbygda mandag kveld, falt Granhaug om.

– Jeg husker at jeg ble veldig svimmel og at jeg falt, og så prøvde jeg å reise meg opp igjen og sparke ballen, og så falt jeg igjen. Og da jeg reiste meg opp igjen, hadde jeg sagt til de andre at jeg ikke fikk puste, og da svimte jeg av, forklarer Granhaug.

Trodde han tullet

Heldigvis var Martin Skjæraasen, lagkamerat og frivillig i Røde Kors, til stede, og han skjønte raskt at noe alvorlig hadde skjedd kameraten hans.

– Først så skjønte jeg ikke helt hva han drev med. Jeg trodde han drev og kødda, og han sviktet i beina og det så ut som han drev med noen ablegøyer med en gang. Men så la jeg merke til at han prøvde å reise seg opp igjen, før han falt igjen, og da ble han liggende helt stille. Da skjønte jeg ganske raskt at det var noe alvorlig, sier Skjæraasen til HA-sporten.

Han forklarer at med en gang han kom bort til Granhaug, så framsto han klar i toppen. Det avviser Granhaug at han var.

– Jeg husker ikke noe før jeg våknet opp i ambulansen rett før Elverum, forteller Granhaug.

Skjæraasen startet tidlig med hjertekompresjoner.

– Da han kollapset og gikk tidlig inn i sjokk, så observerte vi ham en stund før det gikk over til stans, forklarer Skjæraasen, som skjønte hjertet hadde stanset.

– Ja, jeg har litt opplæring i det her, så jeg vet hva jeg skal se etter. Da han sluttet å puste, så var det bare å snu ham over på ryggen og starte kompresjoner, sier han.

Tomt før ambulansen

30 kompresjoner og én innblåsing senere våknet kameraten til liv igjen, i god tid før ambulansen kom til stedet, 16 minutter etter at nødanropet ble foretatt.

– Innen ambulansen kom hadde han begynt å bli relativt klar, sier Skjæraasen, før Granhaug ler litt og hevder han ikke var det.

– Det var litt problemer med kommunikasjonen med ham, og han hadde en hukommelse som varte omtrent i sekunder om gangen. Det var mye av de samme spørsmålene som gikk om igjen, sier Skjæraasen.

– Jeg husker jeg våknet så vidt og at de drev og tok av meg fotballskoene i ambulansen. Det husker jeg, at de drev på der. Det var veldig i bruddstykker, sier Granhaug, som forteller at han etter forholdene har det veldig bra.

– Jeg har det mye bedre i dag, enn det jeg hadde det på mandag, sier han lattermildt.

– Det gikk greit til slutt

Han er veldig takknemlig for at lagkameraten fikk i gang hjertet hans såpass raskt, og at han er såpass opplagt dagen derpå.

– Det gikk greit til slutt, i alle fall, forklarer han.

– Det er bra at det er noen som kan det her (hjerte- og lungeredning). Et par av de andre på laget sa de hadde blitt helt stive og klarte ikke å være i nærheten. De var livredde for hva som kom til å skje. Det er bra noen klarte å forholde seg rolig, sier Granhaug.

Han er veldig takknemlig for at lagkameraten reddet livet hans.

– Jeg er glad for at han var med, for å si det sånn. Han ble banens beste på mandag skjønte jeg.

– Ja, jeg ble kåret til banens beste i går, det gjorde jeg, smiler Skjæraasen, som tror hendelsen kunne fått et annet utfall dersom han ikke var til stede.

– Ja, jeg tror det kunne gått verre. Det er ingen av de andre som kan noe særlig om det her. Og det er som de sier, de ble veldig stresset og redde. Jeg var det, jeg også, men jeg viste det ikke like tydelig på utsiden, forklarer Skjæraasen, som erkjenner at også han var stresset, og at det var utfordrende å holde hodet kaldt når det gjaldt livet til kameraten.

Scoret årets mål?

Hendelsen skjedde på stillingen 3–0 til Nordbygda, og Granhaug hadde allerede da rukket å markere seg på en meget positiv måte.

Han scoret nemlig et nydelig 1-0-mål, en perle av en scoring.

– Jeg husker scoringen. Den var fin. Jeg fikk ballen på 25 meter og limte den i krysset. Det husker jeg. Den glemmer jeg ikke, for det skjer ikke så ofte, ler Granhaug.

– Blir det årets mål for Nordbygda?

– Truls (Jevne Hagen, trener for Nordbygda, red.anm.) sa det, i alle fall, smiler 30-åringen, som torsdag blir flyttet fra Elverum til Ullevaal sykehus for videre tester, før han blir utskrevet.

SE SCORINGEN HER (Video av Vegard Fikke):

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.