Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Så er det altså ikke bare Jonas og regjeringen som møter en kald skulder hos velgerne. Valgårets første fylkesmåling, som Sentio har utført for HA, viser at Arbeiderpartiet står i fare for å miste grepet i det tradisjonelt røde Innlandet.
Velgerflukten er dramatisk, og det nåværende ordførerparti Ap lander på en oppslutning på 25 prosent - ni prosentpoeng lavere enn valgresultatet for fire år siden. Ap ville mistet fem mandater om det var valg i morgen, og dermed puster Høyre dem i nakken med sine 20,8 prosent.
For Sp ser det like mørkt ut - også de taper fem mandater og faller hele 11 prosentpoeng, målt mot 2019. Ingen av partene kan dermed sies å ha profitert på å bryte det rødgrønne samarbeidet i Innlandet. Det kollapset etter uenighet først i fylkesoppøsningssaken og så om bussdrift i egen regi. Uten drahjelp fra regjeringskvartalene, er de gamle parhestene avhengige av flere enn hverandre, for å holde Høyre og Frp i opposisjon. Nesten alle småpartiene går frem, unntatt MDG som går tilbake.
Det er derfor ikke overraskende at fylkesordførerkandidat Thomas Breen var først til å fri, med å erklære sitt bankende hjerte for å prøve å finne sammen med Sp igjen. Men han skal ha for å demonstrere en klokkertro på at oppriktighet varer lengst.
For det er ingenting som tyder på taktisk tenkning fra den ferske listetoppens side.
Da Breen hevet armene i været under en debatt holdt av Oppland Arbeiderblad tirsdag kveld, var det ikke resultatet han jublet for.
Nesten tvert imot, slo hamarsingen fast at han vil bruke begge hender på å få realisert Mjøssykehuset i Moelv. Onde tunger vil si: på å verken sanke stemmer på hjemmebane, eller bygge allianse med Sp. Da kan turen til toppen bli tung, om ikke helseminister Ingvild Kjerkol snart fjerner den stadig mer påtrengende tvilen om at et nybygg i Moskogen vil se dagens lys.
Den første ordførerduellen var ellers fattig på løfter. De tre kandidatene Aud Hove (Sp), Hanne Astrup Velure (H) og Breen greide ikke å markere noen tydelige skiller seg imellom. Alle vil ha farta opp i bionæring og sirkulærøkonomi. Alle er enige om at demografien er Innlandets største utfordring, og at fremsnakking fungerer bedre enn skremselsrekruttering à la 80-tallets "Ut av trengselen"-kampanje.
Med unntak av Velures oppfordring til de 46 innlandskommunene om å se på samarbeid på nytt, for å tiltrekke seg nyetablerte på jakt etter balansen mellom småby og natur, manglet brannfaklene. Det er for øvrig betegnende at hun ikke turte å ta ordet "sammenslåing" i sin munn. En enslig konfliktlinje går som før gjennom videregående skoler, der Sp vil beholde dagens desentraliserte og dyre struktur, til tross for stadig mindre elevkull, mens Ap og Høyre vil samle ressursene på færre skoler.
Ellers virker fylkespartiene å føle større avstand til regjeringen, enn til hverandre.