Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Allehelgensdag er kjent for å ha appell til alle som kan like frydefulle grøss og festlig uhygge i det ellers dystre høstmørket. Men opplevelser som dem vi har blitt vitne til denne helga, gir et klart signal om at flere voksne må på banen før halloweenkonseptet blir grenseløst. Moroa forsvinner for alle når feringen går over i helseskade, opptøyer og sabotasje.
Utestedet O'Leary's på Hamar måtte stenge ned et godt planlagt arrangement og evakuere glade ungdommer, da horder med gjester utenfor skapte problemer i køen. Flere besvimte, en del var overstadig beruset og noen skal ha oppført seg aggressivt. En trist sorti på en av årets mest populære utekvelder med 18-årsgrense, som også kan få den uheldige konsekvensen at det blir færre slike for de yngste voksne fremover.
Også utenfor sentrumsgatene bikket festen over i årets skumleste helg. I Elverum kom en hjemmefest ut av kontroll, men verst var det på Biri der en halloweenfest i klubbhuset på skytterbanen gikk over styr. Ambulanse og politi måtte avbryte festen til det som på det meste skal ha vært 200 berusede tenåringer. Huset framsto fullstendig rasert, tre ble kjørt sykehus for sjekk og politiet manet foresatte til å hente sine barn hjem.
Uten å spekulere for mye i om dagens unge opprør er verre enn hva tidligere generasjoner har bedrevet, blir vi gjort klar over noen urovekkende tegn i tida. Som at sosiale medier kringkaster videoer fra lokaler designet for at gjester nettopp skal kunne knuse, pulverisere, ødelegge og herje av hjertets lyst.
Som så mye annet i dagens trendbilde er dette først beskrevet i Japan. Finanskrisen i 2008 bråstoppet økonomien. Nedbemanning og mindre stabilitet i den tradisjonelt svært arbeidsfokuserte kulturen ledet til frustrasjon og fortvilelse blant mange japanere, og ideen om «rage rooms» eller raseri-rom var født. Enkelt forklart handler det om å utløse stress og raseri gjennom å knuse og ødelegge ting i kontrollerte omgivelser – som en effektiv kontrast til den komplekse og sosialt krevende samfunnsøkonomien.
Konseptet ble eksportert med suksess fra Japan til Russland, Australia og USA – og Europa. Navnene varierer fra «anger rooms», «smash rooms» og «wreck rooms».
Å samles for å ødelegge og knuse ting i lovlige og trygge omgivelser er de siste årene blitt en organisert aktivitet også i Norge. Et sted i Oslo lokker med tre ulike pakker der par og vennegjenger kan komme edru og rusfrie og få det de kaller "en unik opplevelse".
Reklamevideoen viser en mann med vernebriller og kjeledress som dæljer løs på en bil med slegge. "Enhetene" spenner fra drikkeglass, flasker og vaser til utrangerte printere, kjøleskap og altså biler. Utleier lokker med at enten du har hatt en stressende uke på jobben, skal feire bursdag eller utdrikningslag, eller møtes på første date, venter en fantastisk opplevelse.
Antallet "knusbare enheter" velger man selv, og prisen for å smadre løs er 1250 kroner for en enkel halvtime for to, til 3350 kroner for full berserkergang i en snau time.
Behovet for å utagere er i seg selv ikke nytt. Men at fysisk passivitet, økende sosiale forskjeller og vaklende fremtidstro har gjort hærverk og raseri til en lite trivelig trendaktivitet, setter mer tradisjonell risikosport i et nærmest romantisk lys.