HAMAR: Det har vært mye støy rundt Øystein Sunde og Hedmark fylkeskommunes kulturpris de siste årene.
Helt ufrivillig fra sangerens side, da det er politikerne og i særlig grad Frps Tor André Johnsen som har brakt Sunde på banen ved flere anledninger.
Johnsen har i flere år engasjert seg i at Sunde ikke har fått kulturprisen og har to år på rad gått opp på talerstolen i fylkestingets spørretime og spurt om hvorfor Øystein Sunde, som han selv har foreslått ved begge anledninger, aldri får prisen som deles ut av fylkesrådet.


Sunde sendte mail


Innleggene skapte begge ganger furore, ettersom de begge ganger ble holdt etter at årets vinner var annonsert. Politikermotstanderne omtalte ham både som en med mangel på høflighet og for å stille utidige spørsmål.
For én måned siden var Johnsen på farten igjen, og foreslo Sunde for årets pris. Denne gangen leverte også Ringsaker Arbeiderparti forslag på Sunde.
Midt oppi alt dette, satt det en lettere oppgitt kar på Skarnes, og i forrige uke sendte han en mail til kultursjef Randi Langøigjelten i Hedmark fylkeskommune med følgende beskjed:


«Etter hva jeg har brakt i erfaring er utdelingen av Hedmark Fylkes Kulturpris en meget politisk affære. Siden jeg ikke vil være fanesak for noe politisk parti, vil jeg be om å få slippe, hvis noen skulle komme på tanken å foreslå meg.»
Ettersom Sunde ikke har mobiltelefon, var det litt brysomt å få tak i den folkekjære artisten i går, men vi lyktes via mail til slutt.
I den første mailen, svarte Sunde nokså ulendt, på sin sedvanlige humoristiske måte:
«I stedet for å ha et upolitisk utvalg av folk med greie på kultur som kan velge ut en prismottaker, gjør man det altså på samme måte som når det skal lages veger her i landet: Enhver strekning, tunnel eller bru er avhengig av hvilket parti som har kommet med forslaget, og hva man har hestehandlet om. Det trafikkmessige har mindre med saken å gjøre. Slik blir det med kulturprisen til Hedmark fylkeskommune også. Jeg syns det faktisk er ubehagelig å være gjenstand for noe partis fanesak, slik det var i fjor, med referater i avisen og det hele.», skrev han blant annet.
På spørsmålet om han tenkte på noen spesielle politikere eller partier fikk HA følgende mail sent i går kveld:
«Det bør kanskje nevnes, hvis du ikke alt har funnet det ut, at det er en Frp-gubbe som i et par år har foreslått meg til kulturprisen.
Det hadde ikke vært spesielt festlig å få en kulturpris foreslått av en representant for det mest kulturfiendtlige partiet på Tinget ...


Forfjamset Johnsen


Det var en forfjamset Tor André Johnsen som HA ringte til sent i går kveld for å få tilsvar på Sundes siste uttalelse. Tidligere på kvelden, før Sundes siste utblåsning, tok nemlig Johnsen null kritikk, men heller mente at han forsto Sundes reaksjon og at det var Fylkesrådet som hadde opptrådt arrogant og gjort saken politisk.
- Hva mener du nå, Johnsen?
- Dette synes jeg er merkelig og det hele faller jo på sin egen urimelighet. For det første er jeg ikke noen gubbe og for det andre så er vi ikke kulturfiendtlig og i alle fall ikke imot Hedmark kulturpris som det handler om her.
- Vil du fortsette å foreslå Sunde?
- Ikke til neste år, men om noen år kanskje når dette har roet seg. Jeg står fortsatt på at jeg mener han fortjener prisen, sier Johnsen.
Fylkesrådsleder Siv Tørudbakken synes det er trist og leit at Sunde har trukket seg fra en mulig nominasjon, men sier at hun har respekt og forståelse for avgjørelsen hans.
- Etter hva som skjedde i fjor, så skjønner jeg ham. Det som er så synd er at prisen har hatt en tradisjon for å være en ikke-politisk sak med tverrpolitisk enighet og hvor det er statuttene som bestemmer. Ikke partisyn, sier Tørudbakken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.