Herr Glom satt gledestrålende med en bunke julekort i fanget og en kulepenn i hånda. Hans mangeårige Excel-dokument, der han hver desember fører opp hvem han har fått julekort fra og sendt julekort til, er nå utstyrt med en kolonne med merknader om hvor mye som står på de ulike innkomne kortene.

Herr Glom har tatt etter kleskjedene i sitt nye system. «S» for small betyr at kortet var kort, kanskje sto det bare «God jul!». En «L» for large, derimot, i kolonnen helt til høyre betyr innholdsrikt kort. Sånn holder Herr Glom oversikt over hvor mye Eva, Lars og de andre har tatt seg bryet med å skrive. År etter år. Bonuskolonnen er et forsøk på å svare med samme mynt.Og ned i postkassen deiser julekort i «S» og «L» og med innhold av så ymse slag. Noen er fulle av død og elendighet, magebrokk og nervesammenbrudd. Setter du deg til å lese, er det som du blir sugd ned i elendighetens dype grav. Det er mulig disse kortene har en terapeutisk effekt for avsenderen, men direkte stemningsskapende kan de ikke sies å være. Så er det de andre; de som tegner et så rosenrødt bilde at den gildeste julestjerne blir rent blass til sammenligning. Som praler i vei om oppadgående aksjekurser, nedadgående vekt, tindebestigning i Himalaya og lønnsforhøyelse. Om at de har fått 17 nye barnebarn bare det siste året, at samtlige er verdens søteste unge, og at de alle som én, etter sitt genetiske opphav å dømme, kommer til å bli verdensmestere på ski eller klassiske fiolinvirtuoser. Minst.

Herr Glom ligger i mellomsjiktet. Til neste års innsats ved julekortbunken er det mulig han etablerer enda en ny kolonne. En kolonne for grad av selvskryt og depressive meddelelser – hvilket stemningsleie han skal legge de ulike kortene i. For virkelig å finpusse systemet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00