– Stemningen på jobben er tung. Det har den vært en stund. Dette har faktisk hengt over oss ganske lenge nå.

Det sier stedstillitsvalgte Knut Røshol (50) fra Hamar.

Han er togleder – med Hamar som base.

Jernbaneverket ønsker nå å avvikle hele togledersentralen i Hamar. Det samme vil de gjøre med sentralen i Drammen og andre steder.

Jernbaneverket vil gå fra åtte togledersentraler i dag til tre:

Oslo, Bergen og Trondheim.

30 arbeidsplasser i spill

Togledersentralen i Hamar fyller hele toppetasjen i det nye signalbygget som ble satt opp til Jernbaneverket helt i vannkanten ved Mjøsa, for 2,5 år siden.

Foranledningen for byggingen var elendige lokaler for toglederne på Hamar stasjon. Resten av nybygget brukes stort sett av andre ansatte i Jernbaneverket.

Toglederne i Hamar har ansvaret for togframføringen på strekningene Eidsvoll-Dombås på Dovrebanen, Hamar-Røros på Rørosbanen, Raumabanen og Solørbanen.

I Hamar er det 20 operative togledere og ti andre som jobber blant annet med informasjon til kundene via mobiltelefon og høyttaleranlegg på stasjonene.

For stor enhet

Knut Røshol understreker overfor HA at han i denne saken kun uttaler seg som stedstillitsvalgt. Han sitter nemlig også i styret for Norsk toglederforening. Dermed er han sentral i de pågående forhandlingene med arbeidsgiveren.

Røshol vil følgelig ikke kommentere disse forhandlingene.

Han sier at arbeidsgiveren bruker ny teknologi som argument for samlingen av toglederne:

– Vi forstår at ny teknologi må tas i bruk og at den vil føre til endringer. Men vi mener at en togledersentral i Oslo, med over 100 ansatte, vil bli så stor at den uansett må deles inn i regioner. Da hadde det vært like bra å beholde de regionene vi har, sier Røshol.

FUNGERER GODT

Han sier at både erfaringene og tallene viser at togledersentralen i Hamar fungerer veldig godt.

– Vi frykter at en nedlegging av togledersentraler rundt om i landet bare er starten på det som vil skje i kjølvannet av jernbanereformen som regjeringen nylig presenterte, sier Røshol.

– Har toget gått for Hamars del?

– Vi tror det er mulig å påvirke fortsatt. Vi tåler sammenligning med andre sentraler, sier Røshol.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.