– Det er bedre med 500 små medeiere verden rundt siden de vil være våre beste ambassadører og selgere. Dersom hver av dem får solgt fem til ti turtleneck så blir det 5.000 til 10.000 enheter.

Det sier Karstein Lien (32) fra Hamar til HA.

Han er styreleder i Drammens-selskapet Turtleneck AS. Produktet er en slags «sokk» til å tre utenpå ledninger til ørepropper slik at disse ikke krøller seg.

Gjennom Hamar-selskapet Kvizt AS eier han 35 prosent av Turtleneck AS. Den andre som jobber full stilling i selskapet, Tore Helland (34) fra Drammen, eier også 35 prosent. De siste 30 prosentene er fordelt på tre medeiere som fortsatt har andre jobber.

SA opp drømmejobben

Minste felles multiplum for de fem gründerne er utdanning fra NTNU i Trondheim.

Etter å ha blitt sivilingeniør innen produktutvikling og produksjonsteknikk (den gamle maskinlinja) fikk Lien tilbud om jobb i Aker Kværner (nå Aker Solutions). Der jobbet han med analyser som for eksempel styrkeberegninger.

– Så var jeg så heldig å få muligheten til å jobbe for teknologidirektøren som sitter i konsernledelsen. Jeg fikk i oppgave å designe arbeidsflyten i et opplegg for å øke integrasjon og bedre kommunikasjonen i selskapet. Jeg var blitt en intraprenør (en som starter med noe nytt internt i et foretak), men ønsket å bli en entreprenør. Jeg hadde en helt fantastisk arbeidsplass, men sa opp for å kunne starte med noe nytt, sier Hamar-gutten til HA.

startet med Frustrasjon

– Tore (Helland) og jeg hadde vært på kafé på Sagene i Oslo. På veg over et gangfelt ble vi begge frustrerte over at ledningene til øretelefonene hadde krøllet seg sammen til en floke. «Dette må DU løse», sa Tore til meg.

Karstein Lien gjorde som mor Lise Lien hadde lært ham hjemme på Hamar:

– Takket være mamma var jeg blitt ganske god til å sy. Jeg sydde en «strømpe» for å ha rundt ledningen til ørepluggene slik at de ikke skulle krølle seg. For å unngå krøll sydde jeg inn en liten ståltråd. Det viste seg å være dumt siden ledningen både bulet ut på magen og skrapet mot halsen, sier Lien.

«100» nye prototyper

Han anslår at det ble lagd om lag «100» prototyper før man kom fram til et produkt som kunne settes i produksjon i Kina. Noen av utfordringene var å finne et system som gjør det enkelt å tre ledningen gjennom «sokken», samt å sørge for at sluttproduktet så pent ut uten krøller.

For å skaffe penger til det første partiet på 2.000 «strømper» la Turtleneck AS ut idé og opplegg på nettstedet kickstart.com.

Folk fra 28 land betalte inn fra 150 til 200 kroner – i løfte mot at de ville få tilsendt det ferdige produktet dersom det kom inn bestillinger for 100.000 kroner.

Alternativt få pengene tilbake.

oversolgte – og vant

Gründerne solgte for 150.000 kroner. Etter å ha jobbet et årsverk eller to hver på fritiden – uten lønn – kunne Lien og Helland si opp faste jobber for å satse for fullt på turtlenecks i februar.

Nå har de solgt 4.500 «strømper» til 33 land. Selv med støtte fra Innovasjon Norge har satsingen kostet så mye at Lien nå legger overskuddet fra salg av leilighet i Oslo inn i selskapskapital.

I tillegg til enda noen hundretusener fra gründerne håper de på å selge aksjer til andre – også det skal skje via «folkefinansiering»:

- Derfor var det ekstra artig at vi gikk til topps og vant Norwegian crowd funding award en måned etter at jeg sluttet i fast jobb i februar, sier Lien og legger til:

– Vi har planer for nye ting...

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00