- Tine ligger fremst av Samvirkeselskapene med tanke på overgang til fornybar energi. Vi er veldig stolt av å være et lokalt selskap som gjør dette sammen med et selskap som Tine, sier daglig leder i Eco-1 Geir Ingeborgrud.

Samarbeidet mellom Tine og Hamar-selskapet Eco-1 har pågått siden de inngikk en rammeavtale på levering av biofyringsolje i sommer. Anlegget i Brumunddal er det første av de store anleggene til Tine der fossil fyringsolje er en del av varmeproduksjonen som skal fases over til biofyringsolje.

Tirsdag kom det første lasset med biofyringsolje til Tines meieri i Brumunddal. Fra 2012 har meieriet dekket en stor del av sitt energibehov fra fjernvarme basert på trevirke, levert fra nabobedriften Moelven Bioenergi AS. Tross sitt store innslag av fjernvarme, har meieriet benyttet fyringsolje, men nå blir det slutt på det også. Meieriet skifter ut fyringsoljen med biofyringsolje, en fornybar ressurs.

Overgangen til fjernvarme i 2012 reduserte CO2-utslippet med cirka 4.000 tonn i året. Det at de nå går over til biofyringsolje betyr en reduksjon på ytterligere 1.000 tonn. Samlet sett bidrar meieriet med 5.000 tonn redusert CO2-utslipp i året. Dette tilsvarer utslipp fra 2.200 personbiler.

Tine har mål om å reduserer utslippet av CO2 med 30 prosent innen 2020. Et viktig bidrag blir å avvikle bruken av fyringsolje.

- I 2014 brukte Tine Meieriet Brumunddal cirka 49 GWh i produksjonen. Dette utgjør i underkant av 10 prosent av TINEs samlede energiforbruk. Bruk av fjernvarme fra flis og overgang til biofyringsolje på Brumunddal bidrar til at Tines sine samlete utslipp reduseres med 16 prosent. Biofyringsolje kan bli et viktig bidrag i arbeidet med å avvikle bruken av tradisjonell fyringsolje innen 2020, sier Tines meierisjef i Brumunddal Ottar Olden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.