Slik skriver Arbeidstilsynet i rapporten sin etter dødsulykken i Ulvintunnelen på Dovrebanen ved Morskogen i mai. Tilsynet påpeker i den også andre brudd på lover og regler, som det mener at Veidekke Hochtief og en underentreprenør begikk.
Ulykken skjedde da en lastebil rygget over en arbeidstaker inne i den om lag tre kilometer lange tunnelen.
- I dette tilfellet kunne for eksempel en del av det forebyggende sikkerhetsarbeidet ha vært å regulere trafikken og eller å ha hatt vakt i området der det pågikk arbeid, og der lastebiler rygget, skriver Arbeidstilsynet i rapporten etter ulykken.

Sjekke rutiner

På grunn av risikoforholdene i tunnelen og de opplysninger Arbeidstilsynet har fått, mener det at arbeidsgiveren må gjennomgå og opprette rutiner.
Kontraktstleder Jørn Gjennestad i Veidekke Hochtief understreker at bedriften allerede har oppfylt det pålegget som Arbeidstilsynet ga.
- Vi har gått gjennom alle våre rutiner. Vi har også hatt en egen uavhengig gransking av ulykken og hva som skjedde. Vi er nemlig opptatt av å lære så ikke noe lignende skal skje igjen, sier Gjennestad.
Dødsulykken i Ulvintunnelen var den andre på Fellesprosjektet for firefelts E6 og dobbeltsporet jernbane Espa-Minnesund. Prosjektleder Taale Stensbye i Statens vegvesen betegner slike ulykker som tragiske.
Stensbye framhever ellers at Fellesprosjektet har færre ulykker som fører til fravær fra arbeidet, enn det tilsvarende anlegg har.

Unngå ulykker

- Vi jobber likevel intenst for å unngå skader og ulykker. Vi ønsker at alle arbeidstakere her skal komme hele hjem. Vi følger opp entreprenørene så godt vi kan, og noe særlig mer enn det får vi ikke gjort, sier prosjektleder Stensbye.
Stensbye påpeker videre at Arbeidstilsynet i forbindelse med ulykken i Ulvintunnelen ikke har funnet noe klanderverdig hos byggherren, det vil si Fellesprosjektet.
Også Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor etterforsker ulykken. Det arbeidet er kontoret ennå ikke ferdig med.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.