• TOK IKKE ALT: Noen opplever at bare deler av sykkelen blir stjålet...
    FOTO: NTB Scanpix.
  • FOTO: FALCK.

Etter flere år med nedgang i antall sykkeltyverier, ser det nå ut til at tallene går rett til værs.

Nesten hver eneste dag stjeles det en sykkel på Hedmarken. Totalt har politiet i Hamar fått inn 156 anmeldelser på sykler som er forsvunnet. Det stjeles altså nesten 20 sykler i måneden i snitt på Hedmarken.

Sannsynligvis er antallet stjålne sykler mye, mye høyere for langtfra alle tyverier blir anmeldt.

- Ja, det stjeles flere sykler enn noen gang, forteller stasjonssjef Bjørn Lier hos politiet i Hamar.

- I 2012 ble det stjålet 212 sykler, i fjor ble det stjålet 254, mens det altså etter sju måneder i år er anmeldt 156 sykkeltyverier. Sannsynligvis er det langt flere som er tatt, men da er ikke tyveriet meldt, og vi har dem ikke i våre statistikker. Ser vi på antall meldte tyverier helt tilbake til 2009, har det aldri vært stjålet så mange sykler som de første sju månedene i år, sier Lier.

- Hvor stjeles det flest sykler?

- De aller fleste syklene stjeles i Hamar, og det er også her vi har hatt størst økning i antall tyverier de tre siste årene. I Ringsaker er det for eksempel stjålet 19 sykler, og i Løten er det nesten aldri et sykkeltyveri. Da skjønner en jo også hvor mange sykler som forsvinner i Hamar. 

I tillegg til at det stjeles sykler hver eneste dag, er det også mange sykler som blir funnet og levert til hittegodsen. På politiet auksjoner blir det hver gang solgt mellom 60 til 80 sykler for en rimelig penge.

Kraftig økning

De fire første månedene i 2014 har politiet mottatt 3.619 anmeldelser på landsbasis, en økning på 70 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

- Utviklingen er bekymringsfull, sier Sveinung Sørbye, leder av Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM). Dersom økningen fortsetter ut året vil vi trolig passere 20 000 anmeldte sykkeltyverier i 2014.

Det er Politidirektoratets rapport over anmeldt kriminalitet og straffesaksbehandling (STRASAK) for årets første fire måneder som dokumenterer den bekymringsfulle utviklingen.

Dyre sykler utsatt

- Det er store mørketall. Vi regner med at bare en av fire politianmelder tyveri, og det er
ikke alle som har så dyr sykkel at det utløser erstatningsutbetaling, sier kommunikasjonsrådgiver
Toralf Rutledal i Tryg Forsikring.

I fjor ble 16.498 sykkeltyverier meldt til politiet. Forsikringsselskapene erstattet 11.295 stjålne sykler for 58 millioner kroner i 2013. 

Det er en klar trend at tyvene i økende grad går etter de dyreste syklene. Siden 2008 har snitterstatningen per erstattede sykkel, etter fratrekk av egenandel, økt fra 3.707 til 5.189 kroner,
ifølge tall fra FNO.

Anmeld tyveriet

– På to år har antall sykler i prisklassen over 20.000 kroner registrert i Falck sykkelregister økt med mer enn 50 prosent, sier avdelingsleder Geir Kamsvåg i Falck sykkelregister. At vi kjøper oss stadig
dyrere sykler er nok en av årsakene til at vi nå ser en økning av organiserte sykkeltyverier. Det er derfor svært viktig at vi politianmelder sykkeltyveriene slik at politiet får oversikt over problemet. Det er også viktig at sykkelen er registrert i Falck sykkelregister.

– Når politiet pågriper mistenkte personer med sykkel, kontrolleres syklene opp mot Falck. Er sykkelen registrert, vil politiet finne kunne riktig eier, fortsetter Kamsvåg. Dette vil være avgjørende om mistenkte blir straffet eller kan gå fri. Jo flere sykler som er registrert, desto mindre sykkeltyveri og desto flere stjålne sykler kommer til rette.

Registrer sykkelen

Det å registrere sykkelen din i sykkelregisteret er noe av det lureste du kan gjøre. For det første får du inntil femti prosent lavere egenandel på forsikringsoppgjøret, og for det andre har du gode muligheter til å få sykkelen tilbake om den blir funnet. 

- Ti ganger så mange registrerte hittesykler blir tilbakelevert eier, som ikke-registrerte, sier Sørbye. Registrering gjør det også vanskeligere å omsette en stjålet sykkel.

FG-godkjent lås

Å investere noen kroner ekstra i en solid FG-godkjent lås er kanskje den enkleste måten å skape problemer for tyven på, og slik sett kan en litt dyrere lås spare deg for betydelige utgifter om
sykkelen får stå i fred.    

- En tyv søker muligheter, ikke utfordringer. Dersom din sykkel er bedre låst enn nabosykkelen
lar tyven din sykkel være i fred, sier Sørbye.

Hvem stjeler?

Sykkeltyver er en uensartet gruppe, og motivene kan være så mange.  

- Noen gjør seg til kjeltring fordi de trenger et transportmiddel, og stjeler en sykkel fra å komme seg fra punkt A til punkt B. Et klassisk brukstyveri er "På-vei-hjem-fra-fest-sykkelen" som havner i en grøft etter bruk. Noen trenger penger, og 80-90 prosent av alle sykkeltyverier er vinningsforbrytelser, sier Sørbye.

– Enkelte har sykkeltyverier som hovedinntektskilde, andre har sykkeltyverier som en ekstra inntektskilde til studielån eller sosialtrygd.
Mange kjeltringer stjeler alt de kan komme over. Det er også eksempler på sykler som blir lastet inn i varebiler registrert i Øst-Europa.

FAKTA OM SYKKELTYVERIER

* Det stjeles årlig 55.000 sykler til en samlet verdi av 275 millioner kroner
* 16.000 sykkeltyverier politianmeldes
* 11.000 sykler erstattes av forsikringsselskapene med rundt 60 millioner
kroner
* 10.000 sykler innbringes til hittegods hvert år
* 1.500 sykler blir utlevert til eier, resten selges på politiauksjonKlikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.